Monday, April 23, 2012

Rakyat bersikap boros!

rakyat ini kah yang boros?

Bila rakyat boros dicanang-canang dalam akhbar pencacai...rakyat kena jimat, rakyat itu, rakyat ini, untuk kesenangan rakyat sikit boleh bangkrapkan negara...pemimpin, kroni boroskan wang rakyat dengan rasuah tak mengapa...rakyat boros boleh jatuh miskin, pemimpin boros tak ada apa, negara tetap maju...negara tak jatuh miskin...bulshi# !

Rakyat berhutang akan jatuh miskin, muflis...bila kroni berhutang tak perlu bayar...macam kes RM589 juta hutang Tan Sri Tajuddin Ramli yang dilupuskan oleh kerajaan, sedap hidup...pelajar berhutang kena kejar...tak boleh keluar negara... bulshi# !

Mengajar rakyat suruh hidup sederhana dan berhemah...bulshi# !

Rosmah Mansor sungguh berhemah...itu lah denfinisi berhemah bagi UMNO/BN...

bulshi# !
Ubah gaya hidup, elak jadi miskin

Meloya - Sikap boros berbelanja merupakan faktor kritikal yang menyebabkan kebanyakan rakyat di negara ini jatuh miskin selepas bersara.

Sehubungan itu, Pengurus Besar Tune Ins Holdings Sdn. Bhd., K. Sasitharan berkata, cadangan melanjutkan usia persaraan kepada 60 tahun bukanlah satu jaminan yang dapat mengelakkan rakyat negara ini daripada mengalami sindrom miskin selepas bersara.

"Wang simpanan RM1 juta atau RM2 juta bukan satu nilai selamat seandainya amalan boros diteruskan semasa usia persaraan.

"Bagaimanapun, sekiranya anda memiliki simpanan kurang daripada RM1 juta tetapi hidup dengan cukup sederhana dan berhemah, wang yang dimiliki mampu bertahan," katanya ketika ditemui pada Seminar Khas Kewangan anjuran Amanah Saham Nasional Bhd. sempena Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2012, di sini hari ini.


aku ingat rakyat aje yang jadi mangsa, dia pun sama? kah kah kah
KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template