Tuesday, April 10, 2012

Ayah kepada 600 orang anak !

Menabur 'Benih', Ilmuwan Ini Jadi Ayah dari 600 Anak
Republika - Seorang saintis Inggeris dijangka menjadi ayah dari 600 kanak-kanak, setelah ia memutuskan menyumbang sperma di klinik kesuburan miliknya sendiri sejak 1940-an. Ilmuwan yang juga ahli Biologi tersebut bernama, Bertold Wiesner.

Dalam Dailymail, hasil ujian DNA Wiesner keluar pada 2007. Ujian tersebut menjelaskan bahawa 18 wanita hamil di kliniknya antara 1943 hingga 1962 bahawa 12 daripada mereka adalah anak-anak dari Wiesner.

Seorang peguam, David Gollancz salah satunya. Ia lahir dari penderma sperma yang didapati melalui ujian DNA dari Wiesner. Wiesner mengaku dirinya menderma 20 kali spermanya satu tahun. "Ini bermakna Wiesner telah menjadi ayah dari 300 hingga 600 kanak-kanak," ujar Gollancz yang disiarkan emirates247.com, Isnin (9/4).

Gollancz telah terlibat dalam kempen penderma sperma untuk membuka identitinya, agar sang penderma diketahui. "Saya ingin melihat di akte kelahiran juga menyenaraikan nama sang penderma sperma," katanya.

Isteri Gollancz, Mary Barton mengaku telah dihancurkan catatan perubatan kelahirannya. Ini bererti boleh jadi sebahagian besar dari mereka yangdikandung dari benih yang sama. Dan tidak menutup kemungkinan beribu-ribu keturunan lain tidak tahu sejarah keluarga sejati mereka dan hubungan darahnya.

Wiesner adalah Ilmuwan kelahiran Austria, yang telah meninggal pada 1972, di usianya yang ke 70 tahun. Sedangkan isteri Wiesner meninggal 11 tahun lalu.

KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template