Saturday, March 17, 2012

Datuk Bandar di Itali melarang warganya meninggal dunia

Wah... Walikota di Italia Melarang Warganya Meninggal Dunia 
Ada-ada saja peraturan-peraturan yang dikeluarkan seorang Datuk Bandar di sebuah desa kecil di selatan Itali. Datuk Bandar mengeluarkan Perda melarang warganya untuk mati. Peraturan itu dikeluarkannya kerana tidak tersediannya ruang pemakaman di daerah tersebut.

Fava, nama Datuk Bandar tersebut. Datuk Bandar Falciano del Massico, daerah yang terletak 50km di utara Kota Naples. Seperti dinukil Euro News, Fava mengatakan perintah itu dikeluarkan setelah adanya pertikaian dengan kota tetangga berkaitan kuburan bersama.

"Dilarang bagi warga untuk melampaui batas-batas hidupnya duniawi, dan untuk pergi ke dunia akhirat," kata Datuk Bandar Giulio Cesare Fava.

"Peraturan ini telah membawa kebahagiaan," kata Datuk Bandar awal minggu lalu. "Malangnya, dua warga tempatan tidak taat dengan peraturan ini."

Sengketa lahan pemakaman itu bermula ketika del Massico menjadi kota otonomi pada 1964 dari kota tetangga Carinola. Saat mereka menggambar ulang sempadan mereka, pemakaman hanya berada di Carinola. Mereka yang meninggal di kedua-dua bandar dikuburkan di pemakaman tua sampai tidak ada ruang untuk kuburan baru.

Malangnya, kedua-dua bandar tidak setuju pada penyelesaian tentang konsep 'kubur bersama'. "Ini adalah peraturan provokatif, tapi saya harus mengeluarkannya dalam rangka untuk meningkatkan kesedaran di antara pihak berkuasa yang bertanggung jawab," kata Datuk Bandar Fava.

Sejak Falciano del Massico mendapatkan otonomi pada 1964, kata Fava, del Massico belum berjaya membina kuburan. Tapi keluarnya peraturan tersebut jelas membuat warga del Massico menggaru kepala, tanda kebingungan. "Datuk Bandar mengatakan bahawa kami tidak harus segera mati, tapi bagaimana kita boleh taat?" bingung warga tempatan.

KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

1 comments:

Alisha Residenc on March 17, 2012 at 4:03 PM said...

Hello I am Alisharesidennce,
Could you please link my blog http://alisharesidence.blogspot.com/ to yours?
Hope you are kind,

Alisha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template