Saturday, February 4, 2012

Sempoi, Perdana Menteri beli sayur di supermarket


Perdana Menteri Britain, David Cameron, beratur di kaunter sebuah supermarket di Devon, Jumaat (3/2/2012), dengan bakul penuh ikan segar dan sayur-sayuran buat menu makan malam keluarganya.

Harian Daily Mail melaporkan, Cameron masuk ke cabang supermarket Morrisons saat dalam perjalanan pulang ke Oxfordshire, setelah seharian di Plymouth, Devon, untuk bertemu dengan Angkatan Laut Kerajaan (RM) Inggeris. Dia habiskan masa lebih kurang 15 minit di dalam supermarket di pinggiran kota itu. Cameron terlihat menyusuri lorong-lorong supermarket dan sempat mengejutkan beberapa pelanggan lain. Ia memilih item makan seperti ikan, kentang, lemon, dan buah-buahan.

Salah seorang pembeli yang berada dalam kedai yang sama selama kunjungan mendadak Cameron pada siang itu mengatakan, "Dia masuk barisan dan melakukan transaksi. Ada reaksi yang konservatif. Orang-orang memperhatikan dia, tapi tidak ada orang yang mengerumuninya. Ada sejumlah orang berbual dengan dia saat dia dalam barisan, itu membuatnya memerlukan waktu sekitar lima minit sebelum dilayan (kasir). "

Sejumlah pembeli lain tampak bingung dengan lawatan itu. Orang yang ada di depan Cameron dalam barisan bermain dengan telefon saat menunggu untuk membayar belanjaan. Orang itu nampaknya tak menyedari bahawa ada tetamu VIP dalam barisan di belakangnya.

Mike Cliff, pengurus Plymstock, kedai yang dikunjungi Cameron, mengatakan, "Kami terkejut dan senang melihat Perdana Menteri muncul di Morrisons untuk belanja akhir minggunya."

Sebelum ke supermarket itu, Cameron melawat Barak Stonehouse di Plymouth, markas besar Angkatan Laut Kerajaan. Dia juga melakukan lawatan Devonport Dockyard. Di sana ia melihat sebuah kapal selam nuklear dan berhenti di Endsleigh Garden Centre di Ivybridge di mana ia bertemu para kakitangan.

Apakah Cameron ingin menaikkan imej atau mendapatkan publisiti percuma dengan berlaku layaknya orang biasa? Entahlah. Yang pasti, sudah beberapa kali Cameron melakukan hal-hal yang tidak biasanya dilakukan oleh para pegawai penting sebuah negara. Tahun lalu ia pelesiran berdua dengan isterinya ke Sepanyol dengan menggunakan pesawat komersil.

Saat berkunjung ke Itali, pada musim panas lalu, permintaan tolongnya kepada seorang gadis pelayan kafe untuk memindahkan gelas kopinya ke meja lain ditolak. Gadis itu tidak tahu kalau tamunya itu adalah Perdana Menteri Inggeris. Ketika itu, Cameron memang dalam perjalanan bercuti peribadi. Dua minggu lalu, ia juga menjadi berita ketika dengan cekap menolong pengasuh anaknya, seorang perempuan asal Nepal, yang tampak panik saat meletakkan kereta di depan Downing Street, rumah dan pejabat Perdana Menteri Britain.

KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template