Tuesday, January 3, 2012

Pilihan raya Libya penyokong Khadafi dilarang mengundi

Headline
HHRS 2.0 - Warga Libya yang mempunyai hubungan dengan Muammar Khadafi dilarang mengikuti pilihan raya negara tersebut. Ini merupakan sebahagian daripada RUU pilihanraya yang sedang disusun.

"Ini undang-undang penting. Sebab rakyat masih mengeluh mengenai banyaknya agen Khadafi yang masih menduduki jawatan penting, "ujar Abeir Imnena, pakar sah yang ikut serta dalam menulis RUU itu.

Bersama rakan-rakannya dan pakar, hakim sehingga peguam, Imnena ingin meyakinkan rakyat bahawa sudah tidak ada tempat bagi penyokong Khadafi.

Mereka yang terlibat dalam pembuatan 'Green Book' Khadafi dan bahkan orang-orang di sekelilingnya dalam kehidupan seharian, juga dilarang untuk menulis RUU.

Pejabat yang dituduh menyeksa rakyat dan menyalahgunakan dana negara, ahli yang aktif Garda Revolusi dan pembangkang yang berdamai dengan Khadafi, juga mengalami nasib yang sama.

Sementara perempuan mendapat bahagian 20 daripada 200 kerusi yang ada. Calon-calon pemimpin Libya akan berkempen secara bebas. Tidak ada politik yang rasmi di Libya, kerana haramkan oleh kerajaan era Khadafi. Diterjemah dari inilah

KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template