Monday, January 2, 2012

‘Majoriti senyap’ bakal tumbangkan Umno/BN Terengganu pada PRU13

BO - Bantuan dan ‘sogokan politik’ yang terlalu banyak, diberikan oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu menyebabkan wujud kelompok ‘majoriti senyap’.

Menurut Yang DiPertua PAS Kawasan Besut, kumpulan itulah yang akan menumbangkan Umno/BN dalam pilhanraya Umum ke-13 akan datang.


Ustaz Wan Azhar Wan Ahmad berkata, beliau mendapat maklumat bahawa risikan pihak keselamatan baru-baru ini membawa ‘label merah’ sebagai tanda bahaya kepada BN Terengganu.

“Saya dapat sedikit maklumat daripada rakan-rakan kita, risikan tentera yang dibuat sejak akhir-akhir ini memberikan laporan kepada pihak atas sana, pihak mereka, bahawa Terengganu ini berada dalam label warna merah untuk Umno dan Barisan Nasional,

“ertinya mereka ada satu kebimbangan yang kuat untuk bergerak mempertahankan kemenangan mereka di Negeri Terengganu,”ujarnya ketika menyampaikan ucapan pada program Mukhaiyyam Qiadi PRU13 Pemuda Kuala Nerus disini, Sabtu 31 Disember.

Menurutnya, walau pun Umno kelihatan kuat, laporan keselamatan menunjukkan sebaliknya kerana masyarakat tidak berani menzahirkan sokongan mereka sebenar, bimbang tidak mendapat 'habuan' tersebut.

Beliau mendedahkan bagaimana peranan Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) menjadikan agihan bantuan wang zakat sebelum Eidul Fitri lalu, sebagai ‘umpan’ untuk menarik sokongan di kalangan orang-orang PAS.

Katanya, JKKK telah pergi ke rumah orang-orang PAS yang menjadi sasaran dan memujuk mereka supaya menerima wang zakat itu.

“dia (JKKK) ‘target focus’ (sasarkan) pada orang-orang kuat PAS, setelah dipujuk akhirnya seorang daripadanya setuju untuk menerima dan menghadirkan diri ke majlis agihan bantuan itu,

“namun begitu, apabila beliau hadir dan mendengar ucapan yang menghentam PAS pada majlis tersebut, menyebabkan orang PAS tadi, akhirnya mengangkat suara,

“(beliau membantah) dan berkata, tolong beri tahu (ke) penceramah tu, dia tak paham dasar Umno dan dasar PAS,”terang Ustaz Wan Azhar.

Ahli PAS itu, katanya, bercakap agak kuat dan berkata lagi, beliau datang ke majlis itu untuk ambil duit zakat dan bukan untuk mengubah sikap dan pendiriannya, bahkan, duit zakat yang diterimanya, akan salurkan kepada PAS untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional .

Kata Wan Azhar, apabila sebutan itu didengari oleh kira-kira 15 hingga 16 orang yang disangka memberi sokongan penuh kepada Umno/BN, namun keadaan sebaliknya berlaku.

“15-16 orang ni (sekelilingnya), pergi pegang tangan dia dan berkata, serupa saja kita ni, demo kata kawe ‘biru-biru ni’ memang biru,

“tapi InsyaALlah, pada pilihanraya kali ke-13 in kita akan jatuhkan BN,”katanya

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template