Thursday, January 5, 2012

Janji 2.0 berulang

NAJIB SEDIA BENARKAN DEMO DI STADIUM
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan bersedia untuk membenarkan Himpunan Bersih 2.0 jika ia diadakan di stadium.“Ini satu peringatan sebelum terlambat. Jika mereka mahu menyerahkan memorandum dan sebagainya, mereka boleh menunjukkan dengan cara demokrasi dengan bekerjasama dengan pihak berkuasa.

IGP: Polis tidak haramkan perhimpunan 9 Julai, arah penganjur bincang kawasan lebih sesuai
TMI - Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, hari ini berjanji pihak berkuasa tidak akan mengharamkan perhimpunan 9 Januari depan, sebaliknya menuntut penganjur berunding dengan pihaknya berkenaan kawasan yang sesuai untuk mengadakan perhimpunan tersebut.

“Kami tidak akan menghalang perhimpunan 9 Januari, pihak polis hanya mahukan perhimpunan itu dilakukan di kawasan yang lebih sesuai,” katanya yang dipetik daripada The Star.

“Saya sudah arahkan ketua polis bandaraya untuk memanggil penganjur dan berbincang berkenaan perkara itu,” tambahnya.

Ismail (gambar) berkata, beliau sedar terdapat usaha untuk mengadakan perhimpunan berhampiran Mahkamah Tinggi Jalan Duta Isnin ini, hari yang sama hakim Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah membuat keputusan terhadap kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Sehubungan itu, pihak polis sudah bersedia untuk memastikan tahap keselamatan terhadap orang ramai dan harta benda awam terutamanya perkara yang keselamatan negara.

“Pihak berkuasa akan menasihati orang ramai agar bersurai, dan sekiranya mereka ingkar, terdapat pelbagai cara lagi yang akan digunakan sekiranya keadaan memerlukan.

“Beliau turut menuntut orang ramai agar bersikap lebih matang dan objektif terhadap keputusan Mahkamah Tinggi.

“Saya mendesak orang ramai agar tidak mengganggu ketenteraman awam dan keselamatan negara. Bertindak bijak mengikut lunas undang-undang. Polis kita yanmg bertugas akan bertindak adil dan saksama,” katanya.

Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali, mengumumkan pada Selasa lalu bahawa Pakatan Rakyat (PR) akan memastikan sejumlah 100,000 rakyat akan turut serta dalam perhimpunan tersebut bagi menunjukkan sokongan terhadap Anwar ketika Mahkamah Tinggi membuat keputusan Isnin ini berkaitan kes liwat keduanya.

Anwar, 64, dituduh telah melakukan liwat terhadap Mohd Saiful Bukhari Azlan di sebuah kondominium di Damansara Heights pada Jun 2008, beberapa bulan sebelum kembali dan memenangi kerusi Parlimen Permatang Pauh.

Ini merupakan kali kedua dirinya dituduh melakukan liwat.

Sekiranya disabitkan kesalahan, Anwar akan dijatuhkan hukuman 20 tahun penjara, tetapi akan terlepas hukuman sebat kerana umurnya sudah melebihi 60 tahun.

Ini akan menamatkan karier politiknya dan memusnahkan peluangnya untuk menjadi perdana menteri.
KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template