Sunday, December 4, 2011

"Siapa yang mengenalinya dari Adam?" : Shahrizat dan suami mula terasa panas


"Siapa yang mengenalinya dari Adam?" : Shahrizat dan suami mula terasa panas
MC - Kebenaran mula keluar. Walaupun penutupan yang besar oleh pasukan pelapis teratasUmno yang melibatkan polis ditambah dengan prestasi yang layak dianugerahi Oscar, perwakilan parti, terutama dari sayap Wanita, mahu ketua mereka Shahrizat Jalil dihentikan. Jika bukan dari parti itu sepenuhnya, maka sekurang-kurangnya berhenti semua jawatan termasuk kedudukan Kabinet beliau.
"Siapa yang mengenalinya dari Adam?" seorang wakil dilaporkan memberitahu The Malaysian Insider merujuk kepada suami Shahrizat, Salleh Ismail, yang telah diberikan RM250 juta NFC bagi projek ternakan lembu.
"Ayuh, mereka faham. Dia suami kamu, jadi apa maksudnya ia tiada kaitan dengan kamu? Jika kamu bukan seorang menteri kamu fikir suami kamu akan mendapat projek itu? "
Rafidah yang sangat berkuasa pun terpaksa akur
Shahrizat di kongres Wanita menerima sokongan kegembiraan dari perwakilan wanita. Sudah tentu, beliau mengelilingi dirinya dengan penyokong setia yang jelas kaku dalam pembelaan ketua mereka.
Tetapi hakikatnya kekal, Shahrizat hanya satu langkah sahaja daripada dipaksa untuk meletak jawatan. Dakwaan-dakwaan rasuah ke atas bagaimana Salleh dan anak-anak beliau telah salah urus projek NFC, membazirkan dana awam pada 2 kondominium super mewah di Bangsar, Mercedes Benz CLS350 yang mewah, tanah kediaman di bahagian termewah di Putrajaya telah mengejutkan negara.
Wang itu bertujuan untuk disimpan dan mengembangkan projek, yang bertujuan untuk memastikan rakyat Malaysia mendapat akses kepada daging lembu murah. NFC telah diberikan kepada keluarganya pada tahun 2006 oleh Perdana Menteri ketika itu, Abdullah Badawi, yang berat sebelah kepadanya dan menyokong cabarann lalunya terhadap bekas Ketua Wanita Rafidah Aziz.
Terkenal dengan cengkaman pada perniagaan AP, atau permit yang diberi kuasa untuk mengimport kenderaan bermotor, Rafidah juga akhirnya menghadapi musibah selepas dakwaan rasuah membanjiri semua pencapaian yang lain sebagai Menteri Perdagangan dan MP lama Kuala Kangsar.
Ia merupakan penghentian memalukan untuk Rafidah yang telah meninggalkan dengan kutukan Ratu AP yang berdering dalam telinganya. Tetapi jika ia menyedapkan hatinya sekarang, Shahrizat timbalan-bertukar-pencabar beliau juga terpaksa berdepan dengan musibah yang sama, hanya lagu Shahrizat akan bertajuk Permaisuri Lembu dan Kondo.
Jijik dan cita-cita semata-mata
Pengkritik berkata, jika Shahrizat masih tidak percaya nasibnya, dia harus melihat Rafidah, yang lebih berkuasa kerana perkhidmatannya yang lebih banyak lagi dalam Umno. Namun, Rafidah tidak dapat menahan arus dan desakan daripada ahli-ahli Wanita.
"Ia bukan hanya tentang inginkan pembaharuan. Ramai yang jijik. Mereka berfikir dengan pemergian Rafidah, tidak akan ada kontroversi begitu banyak tetapi ternyataShahrizat adalah seorang pelajar yang baik. Jika Wanita boleh mengusir Rafidah, yang berjuang seperti singa betina, Shahrizat yang lebih 'lembik' (lembut) seperti Badawi akan lebih mudah," naib presiden PKR, Chua Jui Meng memberitahu Malaysia Chronicle.
"Ingatlah, sebilangan besar ahli-ahli Wanita akan mahu Shahrziat berhenti dan motif utama mereka adalah cita-cita peribadi mereka. Ya, kesempatan politik ada di mana-mana. Ia merupakan satu kitaran ganas tetapi ini adalah Umno dan manakala Wanita Umno mungkin lebih halus, tetapi sama sahaja bercita-cita tinggi seperti sayap lelaki. "
Pergilah sebelum kami semua dihancurkan
Menurut beberapa pemimpin kanan Wanita yang ditemuramah oleh The Malaysian Insider, Shahrizat telah menjadi "liabiliti" kepada Umno dan perlu keluar dari perhatian sebelum skandal NFC "memusnahkan kita semua".
"Beliau menggunakan Wanita Umno untuk melindungi dirinya tetapi isu NFC bukanlah isu Wanita tetapi satu isu peribadi yang melibatkan beliau dan keluarganya. Sebagai ahli Wanita Umno, saya amat kecewa. Banyak di antara kita yang kecewa ... mengapa seret Umno ke dalam isu ini? " kata seorang perwakilan Wanita dari Perak.
"Jangan lupa, orang pertama yang mendedahkan isu mengenai kelemahan NFC adalah Ketua Audit Negara, bukan pembangkang. Jadi mengapa serang pembangkang untuk menyembunyikan kelemahan anda sendiri? "
Pada hari Khamis, Timbalan Ketua Polis Khalid Bakar diselar kerana tunduk kepada tekanan daripada pihak tertinggi Umno untuk tiba-tiba mengumumkan bahawa siasatan polis yang melibatkan 74 saksi setakat ini telah mendapati tiada kesan pecah amanah jenayah dalam NFC.
"Ini adalah satu percubaan yang telus oleh kepimpinan polis kebangsaan untuk melaksanakan 'mengawal kerosakan' bagi pihak parti pemerintah UMNO. Kenapa keluarkan kenyataan apabila siasatan masih berjalan? Ia tidak masuk akal bagi polis untuk menyatakan kesimpulan mereka sebelum akhir penyiasatan. Dan mengapa membuat sebarang kenyataan secara tiba-tiba, seperti Mesyuarat Agung Tahunan UMNO berprofil tinggi dijalankan?," naib presiden PKR N Surendran berkata dalam satu kenyataan.
"Juga menghairankan, pihak polis telah mengesahkan bahawa mereka masih tidak mencatatkan apa-apa kenyataan daripada Menteri Shahrizat, yang merupakan seorang tokoh utama dalam kontroversi NFC. Mengapa pihak polis mengelakkan memanggil Menteri?"

KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

1 comments:

Anonymous said...

250juta
2bijik kondo 6.9juta setiap satu
mercedes setengah juta
2lot tanah 3.3juta

pihak polis dah terima kertas laporan dan semua kertas tu kami dah siat... eh, siasat...
kami panggil suami menteri sendiri datang ke balai, dan kami tanya dia sendiri, dan dia sendiri mengaku tidak ada buat pecah amanah, tidak ada seleweng duit pinjaman, tidak ada buat salah... jadi keputusan siasatan kami setakat ini ialah, dia tidak bersalah... kalau masadepan dia nak tukar mengaku bersalah, kita tukarlah pulak keputusan siasatan kami...

apa punye kelentong daa!!!

tapi apa2pun ini semua adalah politik... jangan lupa politik banyak bermain dengan persepsi... apakah mungkin kenyataan tiba2 polis di kala UMNgOk baru mula bersidang itu adalah sesuatu yg disengajakan, tetapi bukan bermotif menyelamatkan kak pijat seperti persepsi kebanyakan kita (seperti juga yg digambarkan oleh surendran)....
sebaliknya mungkin ini sesuatu ala reverse psychology di mana kem anti-kak pijat sengaja menyuruh polis melakukan sesuatu yg secara kasar nampak menyelamatkan, tetapi secara halus sedikit sebenarnya sesuatu yg amatsangat mengarut bertujuan menjerut kak pijat... mungkin haji najibabun sendiri mastermind kerana kita tahu kak pijat lebih ke arah pak lah dan juga lebih ke arah moohyidin (projek ini ketika pak lah mengantuk sesangat dan moohyidin jadi menteri lembu&sawah) kerana moohyidin kini dianggap bahaya untuk survival haji najibabun, malah mungkin juga melibatkan kak pidah, kerana kak pidah memang bencikan pak lah, apatah lagi kak pijat, sejak sekian lama...

jadi kita tunggu apa lagi pendedahan projek ini, adakah akan mula pula membabitkan pak lah dan moohyidin...

jom bagi bersih semua kekotoran dan korupsi politik negara, jom humban KERA UMNgOk-BoNgok jauh2 ke laut!

-average joe-
klakka-la.blogspot: BINATANG PELIHARAAN SAYA 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template