Friday, December 9, 2011

Penemuan telegram yang menceritakan letusan Krakatau tahun 1883

Batu karang yang terhempas dari laut jauh ke daratan berhampiran rumah api Anyer, Serang, Banten. Batu karang ini salah satu kesan dahsyatnya tsunami letusan Gunung Krakatau 1883.

Dibandingkan letusan Gunung Tambora di Sumbawa (Nusa Tenggara Barat) pada 1815, letusan Gunung Krakatau paling dahsyat, baik dari segi kekuatan mahupun kesannya. Berbeza dengan letusan Tambora yang kesan global baru dikesan lebih dari 100 tahun kemudian, letusan Krakatau diketahui warga dunia dalam beberapa jam.

Kesan letusan Tambora baru diketahui ketika penyelidik di pejabat meteorologi Amerika Syarikat, WJ Humphreys, pada tahun 1930-an mencari hubungan antara cuaca buruk di dunia Barat pada 1816 dan letusan Gunung Tambora. Adapun letusan Krakatau telah menjadi berita utama di akhbar-akhbar di Eropah tidak lama kemudian.

Tsunami yang tersebar luas ke pelbagai penjuru dunia pada 27 Ogos 1883 juga dikesan dengan cepat bahawa berpunca dari Krakatau. Sepanjang tarikh 27 Ogos dan sehari selepas itu, telegram dari Batavia (Jakarta) -160 km dari Krakatau berkali-kali dihantar ke Singapura. Dari sana berita kemudian menyebar jauh hingga Britain.

Bunyi telegram menyebutkan kepanikan suasana di Jakarta waktu itu. "Batavia ketika ini hampir gelap gelita-lampu gas menyala sepanjang malam tidak boleh berkomunikasi dengan Anjer (Anyer) - beberapa jambatan hancur, sungai-sungai meluap kerana gelombang laut yang menuju daratan," demikian isi telegram yang dihantar pada petang hari, 27 Ogos .

Kemudian, pukul 11.00 pada 28 Ogos, sebuah telegram kembali diterima di Singapura, "Anjer, Tjeringin, dan Telok Beting hancur lebur." Setengah jam kemudian berita buruk kembali dihantar, "Rumah Api di Selat Sunda hilang."

Seterusnya, telegram itu menghantar maklumat lebih detail tentang gelombang laut setinggi 40 meter yang menghanyutkan terumbu karang seberat 600 tan ke darat Anyer. Disebutkan, sekurang-kurangnya 36417 orang terbunuh, sebahagian besar kerana gelombang tsunami, dan 165 perkampungan hancur.

Berita yang cepat tersebar itu tidak membuat warga Australia bahagian selatan, Perth, Colombo, dan Rodriguez (sejauh 4.800 km), harus lama bertanya-tanya tentang bunyi kuat letusan yang terdengar dari rumah mereka pada 27 Ogos. Demikian halnya warga dunia mendapat tahu dengan cepat bahawa tsunami yang melanda pantai Sri Lanka dan perubahan tinggi permukaan air laut di New Zealand, Alaska dan Saluran Inggeris pada hari itu adalah kesan Krakatau.

Para meteorologi dunia juga dengan cepat menyambung bahawa cuaca sejuk yang berlaku sepanjang tahun 1883 hingga separuh pertama 1884 adalah kesan letusan Krakatau. Awan dari abu gunung berapi naik ke atas telah mencapai ketinggian 50-80 km dan mengelilingi bumi dengan kelajuan jet beberapa kali. Suhu udara menjadi lebih sejuk akibat sinaran matahari terhalang abu gunung berapi lebih daripada satu tahun lamanya di beberapa kawasan bumi. Volume material yang dikeluarkan dianggarkan sekitar 18-21 kilometer padu yang terdiri daripada 9-10 kilometer padu batu-batu berat.

Letusan Krakatau merupakan bencana besar pertama di dunia yang berlaku selepas rangkaian kabel telegraf disambungkan di seluruh dunia. Dua belas tahun sejak Samuel Morse pada Mei 24, 1844 menghantar mesej pertama dari bangunan Mahkamah Agung di Washington kepada rakannya Alfred Vail, di Baltimore, telegram sudah disambung ke istana besar di Buitenzorg ke pejabat-pejabat di Batavia. Jawa kemudian disambungkan ke dunia antarabangsa sejak 1859, melalui Singapura, sehingga berita letusan Krakatau boleh dengan cepat tersebar luas.

(Tim Penulis: Ahmad Arif, Indira Permanasari, Yulvianus Harjono, C Anto Saptowalyono. R &: Rustiono)

KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template