Thursday, December 15, 2011

Berbogel elak terbakar

bakar
SH - Seorang kanak-kanak lelaki orang kurang upaya (OKU) berumur 13 tahun nyaris menjadi korban apabila terperangkap hampir 15 minit di dalam bilik tidur rumah keluarganya yang musnah dalam satu kebakaran di sini dekat Jertih, kelmarin.

Ketika kejadian kira-kira jam 12.13 tengah hari itu, Muhammad Shukery Din, 13, berada di rumah bersama kakaknyam Siti Zubaidah, 17, manakala ibunya, Haminah Mohamad, 43, pergi mengaji di rumah berhampiran.

Bagaimanapun, jeritan kakaknya meminta tolong setelah mendengar bunyi letupan kecil dari dalam bilik itu selain kepulan asap yang dapat dilihat dari jauh menyebabkan jiran segera menghubungi pasukan penyelamat.
KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI
Bapa mangsa, Din Taha, 46, berkata, dia bersyukur kerana kepantasan pasukan penyelamat terdiri daripada Pasukan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) berjaya menyelamatkan nyawa anaknya membolehkan kebakaran tidak sempat merebak ke bahagian lain.

“Muhammad Shukri tinggal bersama kakaknya tiba-tiba dia masuk ke dalam bilik,” katanya.

Din berkata, anaknya mengalami masalah pertuturan sejak lahir selain turut menghidap lelah.

Difahamkan api bermula dari tilam di dalam bilik itu kemudian membakar semua perabot dan bumbung rumah bahagian bilik. Kebakaran dikatakan berpunca daripada mancis dinyalakan kanak-kanak itu.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jertih, Zuzuki Safie berkata, pihaknya menerima panggilan daripada orang awam kira-kira jam 12.15 tengah hari dan beliau bergegas ke tempat kejadian bersama enam anggota serta sebuah jentera bomba.

“Kanak-kanak itu dipercayai cuba memadam kebakaran tetapi gagal, menyebabkan dia lari bersembunyi di dalam bilik air yang terdapat dalam bilik itu. Walaupun OKU, tetapi dia cerdik apabila bertindak membasahkan badannya untuk mengelak bahang akibat kebakaran yang memusnahkan bilik termasuk bilik air itu,” katanya.

Sementara itu, demi tanggungjawab dan tugas, dua kakitangan Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Besut, Badrulshah Yusof, 51, dan Azli Che Wil, 41, sanggup menggadai nyawa meredah api semata-mata untuk menyelamatkan nyawa kanak-kanak terbabit.

Badrulshah berkata, sejurus selepas menerima panggilan daripada orang awam, dia bersama tiga lagi rakan setugas bergegas ke tempat kejadian.
Menurutnya, sebaik masuk ke dalam bilik air, mereka mendapati Muhammad Shukery dalam keadaan bogel sedang duduk bercangkung di suatu sudut sambil membasahkan badannya menggunakan air.

“Ketika itu kami hanya fikir mahu selamatkan kanak-kanak itu walaupun asap tebal dan suhu membahang. Tambahan pula, saya agak bimbang sekiranya kayu di bahagian bumbung yang hangus itu runtuh.

“Namun, kami hanya bertawakal kepada Tuhan kerana niat kami hanya untuk membantu kanak-kanak itu,” katanya.

Azli berkata, dalam keadaan panik dan cemas, Badrulshah terus mendukung kanak-kanak itu keluar lalu menyelimutinya sebelum segera menghantarnya dengan ambulans JPAM ke Hospital Besut.

Mangsa dikejarkan ke Hospital Besut sebelum dirujuk ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan dan keadaannya stabil.
Dia melecur kira-kira 20 peratus daripada bahagian badannya iaitu pada lengan tangan kanan, belakang badan, hidung, telinga dan dahi.

1 comments:

aku budak klang on December 15, 2011 at 1:56 PM said...

semoga semua yg terlibat dirahmati Allah atas jasa anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template