Sunday, November 6, 2011

Twitter dan Facebook adalah alat perisik CIA, dilaporkan oleh Central Intelligence Agency (CIA) sendiri

HHRS 2.0 - Sekitar dua-pertiga dari laporan perisikan yang dihantar ke Washington dibuat oleh penganalisis Central Intelligence Agency (CIA) yang memantau berjuta-juta mesej individu yang dihantar ke seluruh dunia setiap hari melalui rangkaian sosial seperti Facebook dan Twitter.

Menurut pengarah CIA Open Source Center (OSC) Doug Naquin, sebuah pasukan daripada "vengeful librarians" mempunyai tugas mengkaji rangkaian dan outlet media yang terbuka yang dibuat oleh individu-individu di seluruh dunia, Associated Press melaporkan.

Media sosial seperti Facebook, Twitter, saluran berita TV, chat room internet, stesen radio tempatan, dan surat khabar dipantau ketat, dalam rangka untuk menarik gambar semi-realistik daripada "suasana kawasan" pada waktu tertentu yang penting untuk Amerika Syarikat.

Naquin mengatakan bahawa setiap bahasa, terlepas dari kepentingan, diawasi dengan teliti oleh penganalisis. Mereka kemudian mereferensi silang dengan akhbar tempatan atau bahkan "perbualan telefon terputus secara senyap."
KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI
Sebagai contoh, proses seperti itu dilakukan setelah operasi ketenteraan AS yang menewaskan bekas pemimpin al-Qaeda Usamah bin Ladin di Pakistan pada Mei lalu, dalam rangka untuk membiarkan Washington memberikan pendapat pada masyarakat dunia.

Penganalisis juga melakukan usaha untuk meramalkan siri peristiwa-peristiwa yang menyebabkan pemberontakan di Timur Tengah atau negara-negara Afrika Utara.

Kemudahan ini pada asalnya ditubuhkan sebagai respon terhadap cadangan oleh Suruhanjaya 9 / 11, bertujuan untuk fokus pada kontra-keganasan dan kontra-proliferasi. Namun, lembaga ini akhirnya beralih fokusnya kepada media sosial sepanjang rusuhan berlaku di Republik Iran selepas pilihan raya presiden 2009.

Sebahagian besar daripada beratus-ratus pusat penganalisis berpusat di Virginia AS, dan juga tersebar di seluruh kedutaan besar AS di seluruh dunia.

Menurut Naquin, laporan dibuat oleh mereka hampir setiap hari, dalam satu atau dengan lain cara sampai ke briefing perisikan harian Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama.

Laman jejaring sosial seperti Facebook dan Twitter juga memainkan peranan penting, membolehkan penganalisis untuk memantau dengan cepat rusuhan seperti yang berlaku di Bangkok tahun lalu.

Beberapa minggu selepas serangan terhadap Pakistan, ketika Obama menyampaikan ucapan pada urusan Timur Tengah, penganalisis mencatat tanggapan negatif dari Turki, Mesir, Yaman, Algeria, Teluk Parsi, dan Israel, berdasarkan laporan dari Twitter. Diterjemah dari eramuslim

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template