Friday, October 28, 2011

Pistol mainan keluarkan bunyi hina Islam

Ada Senjata Mainan Keluarkan Suara Melecehkan Islam
HHRS 2.0 -  Seorang aktivis dan pakar sosial, Mariam Al-Ahmadi, secara tidak sengaja mellihat maianan senjata buatan Cina di sebuah kedai di kawasan Bani Yas, Abu Dhabi.

Yang membuatnya terkejut ialah senjata mainan itu tidak mengeluarkan suara seperti pistol mainan kebiasaanya tetapi melainkan suara bernada ejekan terhadap Islam. Secara spontan, dia segera melaporkannya kepada pihak berwajib Abu Dhabi untuk menyita 1500 unit mainan tersebut.

"Saya segera memanggil polisi dan pihak berkaitan untuk menyiasat bagaimana mainan itu boleh dijual," kata Mariam seperti dilaporkan emirates247.com, Rabu (26/10).
KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI
Mariam mengatakan sangat berbahaya jika mainan ini tersebar luas. Dia merasa ada kelompok yang hendak memprovokasi umat Islam. Untuk itu, dia mendesak pihak berkaitan agar segera menyelesaikan tersebut tersebut, "Ini berbahaya, banyak pihak terlibat di sini," ujarnya.

Tidak hanya di Abu Dhabi, mainan tersebut juga ditemui di Arab Saudi. Ahad (23/10) lalu, polis tempatan menemui hampir 1500 mainan yang serupa. Bezanya, suara yang berbunyi bernada melecehkan Aisyah, salah seorang tokoh perempuan yang dihormati dalam Islam.

Sebagai respon atas penemuan itu, suruhanjaya untuk Promosi Kebaikan Arab Saudi segera melakukan serbuan di setiap pusat membeli belah di Jeddah. "Mainan ini dianggap mengejek dan menyinggung isteri Nabi SAW," kata Turki Al-Zahrani, Anggota Komisi tersebut.

Sehingga kini, maklumat yang dikumpul menyatakan kebanyakan penjualan mainan tersebut berasal dari Asia. Namun, apabila diminta memberi keterangan, mereka tidak tahu bahawa mainan itu mengeluarkan bunyi yang menyinggung perasaan umat Islam.
Diterjemah dari fiqhislam.com

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template