Saturday, October 29, 2011

Pembunuh Muammar Ghaddafi akan diadili

Melanggar kod etika tawanan perang
HHRS 2.0 - Penguasa baru Libya berkata, Khamis (27/10/2011), mereka akan menyiasat pembunuh bekas pemimpin Libya Moammar Khadafy menyusul kecaman antarabangsa atas kematiannya.

"Berkenaan dengan Khadafy, kami tidak akan menunggu sesiapa pun untuk memberitahu kami," kata Abdel Hafiz Ghoga, wakil pemimpin Dewan Transisi Nasional (NTC) pada sidang akhbar di Benghazi.

"Kami telah melakukan penyiasatan. Kami telah mengeluarkan kod etika dalam menangani tawanan perang. Ada beberapa pelanggaran oleh orang yang sungguh berbangga menyebut dirinya sebagai revolusi. Saya yakin itu aksi individu dan bukan aksi revolusi atau tentera nasional," kata pegawai penting kerajaan sementara itu.

"Kami telah mengeluarkan kenyataan yang mengatakan bahawa suatu pelanggaran hak asasi manusia akan disiasat oleh NTC. Sesiapa yang bertanggung jawab atas hal itu (pembunuhan Khadafy) akan diadili."
KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI
Ghoga, yang bercakap dalam bahasa Arab, Khadafy dan diterjemahkan oleh seorang penterjemah kerajaan, sedang menjawab pertanyaan khusus mengenai kematian Khadafy dan kemungkinan penganiayaan Khadafy.

Kenyataan itu dibuat ketika NATO berkemungkinan sebagai peranan baru di Libya menyusul kematian Khadafy yang kontroversi. Sementara Perancis mengatakan PBB akan mengadakan pungutan suara, untuk menamatkan mandat perikatan itu.

PBB dengan sebulat suara, telah mengesahkan resolusi yang menamatkan mandat NATO itu.

Kegelisahan global meningkat perihal bagaimana Khadafy menemui ajalnya di tangan tentera NTC, yang menangkapnya di luar sebuah saluran paip tempat dia bersembunyi menyusul serangan udara NATO.

Gambar video telefon menunjukkan ia masih hidup pada waktu itu.

Perdana Menteri Rusia Vladimir Putin, Rabu, telah menyampaikan rasa muaknya kepada media global atas liputannya mengenai kematian pemimpin yang digulingkan itu.

"Hampir seluruh keluarga Khadafy terbunuh. Jenazahnya ditayangkan semua saluran televisyen dunia. Anda tidak dapat menyaksikan tanpa rasa muak," kata Putin sebagaimana dilaporkan oleh pejabat-pejabat berita.

"untuk apa itu?" kata Putin. "Mereka menunjukkan seorang lelaki berdarah, tercerdera , masih hidup tapi dipukul hingga mati. Dan mereka menayangkan  semuanya di skrin."

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template