Thursday, October 27, 2011

Kereta kebal, roket, senapang, bom tangan tidak bertuan berselerakan di Libya

Masih Banyak Senjata Tak Bertuan di Libya
HHRS 2.0 - Sejumlah besar senjata, bermula dari senapang automatik hingga kereta kebal dan peluru berpandu anti pesawat, masih berselerakan di beberapa tempat simpanan di Libya, tanpa penjagaan dan tidak jelas siapa yang bertanggungjawab. Senjata-senjata ini dikhuatiri jatuh ke tangan pihak yang salah, dan akan mengganggu kestabilan di Libya dan kawasan sekitarnya.

Demikian didedahkan lembaga advokasi hak asasi manusia, Human Rights Watch (HRW), yang berpusat di New York, AS, Selasa (25/10/2011).

Pengarah situasi kecemasan HRW, Peter Bouckaert, berkata, pihaknya telah melihat dua lokasi di berhampiran Sirte yang mengandungi peluru berpandu-peluru berpandu darat-ke-udara, kereta kebal, peluru mortar, peluru, dan beribu-ribu persenjataan pesawat, baik yang berpengendali atau tidak.

"peluru berpandu darat ke udara boleh menghancurkan pesawat awam, dan senjata-senjata letupan boleh diubah dengan mudah menjadi bom kereta atau bom longgokan, (seperti) yang telah menewaskan ribuan orang di Iraq dan Afghanistan," tutur Bouckaert.

Menurutnya, HRW sudah memberi amaran para pemimpin Dewan Transisi Nasional Libya (NTC) dan para penyokongnya dari Pakatan Pertahanan Atlantik Utara (NATO), dalam masa beberapa bulan kebelakangan ini tentang simpanan senjata tidak dijaga yang secara rutin dan dicuri oleh orang awam.
KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI
"Sekarang setelah pertempuran selesai, salah satu keutamaan utama NTC adalah melindungi kemudahan-kemudahan persenjataan ini, dan mengawal aliran senjata yang tidak terkawal selama ini," ungkap Bouckaert.

Dunia antarabangsa khuatir, cadangan persenjataan Libya ini boleh mengganggu kestabilan kawasan jika jatuh ke tangan militan atau kumpulan-kumpulan pemberontak yang aktif di Afrika Utara. Sebahagian lagi khuatir, peralihan demokratik di Libya akan terganggu jika senjata ini diambil sisa-sisa kumpulan pro-Khadafy untuk melancarkan perang gerila terhadap NTC.

Menurut HRW, kerajaan AS telah menawarkan teknologi untuk mengesan kewujudan peluru berpandu-peluru berpandu anti pesawat milik Libya, dan bersama Kanada juga menawarkan bantuan wang untuk menghancurkan senjata-senjata ini.

Kakitangan HRW juga melihat, sebahagian peluru berpandu SA-24, salah satu peluru berpandu darat-ke-udara tercanggih buatan Russia, sudah mulai dipindahkan pasukan NTC ke tempat simpanan di Misrata. Namun di lokasi yang lain, sekurang-kurangnya 28 peluru berpandu SA-24 diketahui hilang bersama senapang-senapang automatik.

HRW juga mencari sebuah gudang peluru yang habis dicuri orang, dan melihat berdozen bom tangan-propelled (RPG), peluru meriam anti serangan udara, dan pelbagai peluru lain berserakan di gurun berhampiran gudang tersebut.

Bouckaert membandingkan ini dengan situasi di Iraq selepas gudang-gudang peluru dicuri, setelah ditinggalkan pasukan Saddam Hussein. Amunisi hasil curian itu kemudian diubah menjadi bom , untuk dijadikan bom bunuh diri atau bom tepi jalan.
Diterjemah dari Reuters/kompas.com

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template