Saturday, October 1, 2011

Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un: Anwar al Awlaki dilaporkan terbunuh


Jika peperangan dengan kaum kafir adalah peperangan dengan pedang. Peperangan dengan dengan kaum munafik adalah peperangan dengan kata-kata. 

Kerana kaum munafik bersembunyi disebalik agama untuk menyebarkan isu-isu beracun mereka dan cara untuk melawan mereka adalah dengan mengungkapkan kebenaran dan mengungkap kebohongan-kebohongan orang munafik itu dengan senjata al-Quran dan Sunnah. Anwar al Awlaki

CIA membunuh ulama dan tokoh terkemuka Yaman yang sangat ditakuti Barat Anwar al Awlaki dengan menggunakan pesawat tanpa pilot (Drone). CIA sudah menjadikan Anwar al Awlaki sebagai sasaran pembunuhan. Anwar al Awlaki dengan pandangan-pandangannya serta fatwa telah memberikan inspirasi gerakan jihad di seluruh dunia menghadapi Barat, khususnya Amerika Syarikat.

Anwar al Awlaki, seorang ulama Muslim kelahiran Amerika Syarikat yang dituduh mempunyai hubungan dengan al-Qaeda, terbunuh dalam serangan CIA semalam di sebuah bandar terpencil Yaman, dilaporkan oleh dua pegawai AS mengatakan kepada Reuters pada Jumaat.

Sebelumnya, sebuah pesawat tanpa pilot Amerika Syarikat yang dikendalikan oleh CIA menyasarkan membunuh Anwar al Awlaki, Mei lalu, tetapi gagal. Di mata Amerika Syarikat kedudukan Anwar al Awlaki sama dengan Osama bin Laden. Pandangan-pandangan sangat menggema di seluruh dunia. Anwar al Awlaki kelahiran Amerika itu, meninggalkan Amerika Syarikat dan kemudian kembali ke Yaman, dan berbaur dengan gerakan di Yaman, menghadapi rejim Ali Abdullah Saleh.

Kematian Anwar al Awlaki ini tidak terlepas sebuah operasi perisikan antara CIA dengan sejumlah Perisikan Yaman, yang mensasarkan Anwar Al Awlaki. CIA mempunyai senarai panjang para tokoh dan ulama, yang dianggap menjadi musuh Amerika Syarikat, yang harus dimusnahkan dengan diberi lebel sebagai Al-Qaidah.

Kedutaan Besar Amerika Syarikat telah memberikan pengesahan tentang kematian Anwar al Awlaki kepada Washington, bahawa Anwar al Awlaki telah terbunuh dilinkungan 8 km (lima batu) dari bandar Khashef di wilayah Jawf, sekitar 140 km sebelah timur Sanaa, sekitar pukul 9:55 (0655 GMT) .

Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un, semoga Allah memberikan rezeki syahid kepadamu dan para Mujahidin di Yaman, aamiin ya Rabbal alamiin.

KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template