Monday, September 5, 2011

PAS mahu menerbitkan biografi Muhammad Ahmad Indera atau dikenali sebagai “Mat Indera”.PAS mahu terbit biografi Mat InderaTMI - Polemik kenyataan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu yang didakwa mengagungkan komunis melangkah satu lagi tahap dengan parti Islam itu mahu menerbitkan biografi Muhammad Ahmad Indera atau dikenali sebagai “Mat Indera”.

Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS Dr Ahmad Zuhdi Marzuki berkata, selepas disensasikan oleh akhbar Utusan Malaysia dan media-media perdana milik Umno nama Mat Indera mulai dikenali oleh orang ramai terutama golongan muda.

“Profil ringkas beliau mula terpapar di ruangan maya termasuklah dimuatkan dalam Wikipedia berbahasa Melayu. Ceramah Mohamad Sabu yang telah disensasikan ini, bukan sahaja telah mempopularkan nama Timbalan Presiden PAS tersebut, malah sejarah berkaitan dengan Mat Indera mula disoroti semula sehingga menuntut kepada satu kajian yang lebih mendalam tentang biografi beliau,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Katanya, berbeza dengan tokoh-tokoh golongan kiri yang lain, Mat Indera tidak begitu dikenali disebabkan beliau meninggal dunia dalam usia muda iaitu sekitar awal 30-an.

“Tidak banyak diketahui tentang beliau melainkan melalui sejarah yang ditulis berkaitan dengan peristiwa serangan ke atas Rumah Pasong Bukit Kepong.

“Dalam peristiwa tersebut Mat Indera telah dilabelkan sebagai pengganas dan bersubahat dengan komunis seperti yang digembar-gemburkan oleh media-media arus perdana. Disebabkan gambaran tersebut, perjuangan Mat Indera keseluruhannya dilihat dari sisi yang negatif sehingga kaum keluarganya dipercayai tertekan dengan tanggapan-tanggapan tersebut,” kata beliau lagi.

Bagaimanapun katanya, telah ada usaha untuk membetulkan semula sejarah perjuangan Mat Indera seperti yang dilakukan oleh Yayasan Warisan Johor dalam buku “Pengukir Nama Johor” yang diterbitkan pada 2004.

Dalam buku tersebut katanya, sejarah perjuangan Mat Indera telah dilihat dari sudut yang lebih adil termasuklah memaparkan rentetan perjuangan beliau untuk menuntut kemerdekaan.

“Secara tidak langsung, melalui buku ini ketokohan beliau turut diiktiraf oleh Kerajaan Negeri Johor apabila Menteri Besar Johor sendiri telah memberikan prakata di muka hadapan buku ini.

“Pusat Penyelidikan PAS melihat usaha Yayasan Warisan Johor ini merupakan satu langkah yang baik untuk meluruskan semula sejarah berkaitan dengan Mat Indera,” katanya lagi.

Ahmad Zuhdi berkata pihaknya telah mengenal pasti beberapa orang penulis untuk terlibat dengan penulisan buku ini, di samping akan melakukan sendiri kajian melalui kaedah kajian perpustakaan dan kaedah wawancara dengan mereka yang mengenali Mat Indera, terutama kaum keluarga mereka.

“Selain itu, Pusat Penyelidikan PAS juga akan menyahut jemputan beberapa orang tokoh sejarah seperti Profesor Emeritus Khoo Kay Kim dan Profesor Ramlah Adam yang bersedia mendedahkan dokumen-dokumen versi mereka.

“Pusat Penyelidikan PAS juga merujuk kepada dokumen sejarah golongan kiri seperti memoir-memoir tokoh mereka seperti Memoir Shamsiah Fakeh yang antara lain pernah menyebut Mat Indera belum pernah menyertai PKM sehingga beliau dihukum bunuh,” katanya lagi.


KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template