Saturday, September 10, 2011

Khatib kena pukul atas mimbar kerana kritikan tajam terhadap perilaku politik


Diterjemah dari muslimdaily

Khatib solat Jumaat di Masjid Raya Keumala babak belur dipukul oleh beberapa jemaah, Jumaat (9 / 9). Dia dipukul ketika tengah menyampaikan khutbah.

Khatib yang berasal dari Gapui, Kecamatan Indrajaya, Pidie, menyampaikan kritikan tajam terhadap perilaku politik tempatan dan bekas kombatan Gerakan Aceh Merdeka.

"Jinoe gadouh peugah MoU. Peuna iwoe MoU nyan keunoe u gampong? "Tanya khatib Saiful Bahri berapi-api. "UUPA, ujong-ujong peungeut Kinabalu."

Tak berhenti di situ, khatib ini juga menyindir perilaku elit GAM yang menurutnya mengumpul kekayaan ketika keadaan aman. "Peugot rumoh ube-be raya, bloe muto, mandum ateuh darah bangsa," kata dia.

Isi khutbah ini disampaikan semasa khatib menyampaikan ciri-ciri dosa-dosa yang tidak diampuni Allah. Di antara dosa yang tidak diampuni, kata dia, adalah memutuskan tali silaturrahmi.

"Jangan gara-gara berbeza parti, kita saling bermusuhan. Ada menantu Parti SIRA tidak bercakap lagi dengan mertua yang Parti Kinabalu, "ujarnya.

Selain itu, khatib juga menyerlahkan kes pembunuhan. "Gara-gara pemilihan, kita membunuh. Kita suruh tembak orang. Jangan fikir membunuh itu boleh diampuni dengan hanya taubat, kalau belum meminta maaf pada ahli waris, "sebutnya.

Seorang jemaah yang duduk di barisan keempat, tiba-tiba berdiri. "Turun. Jangan kempen di sini, "kata lelaki yang bekas GAM itu.

Khatib lalu meneruskan khutbahnya, ingin menghabiskan khutbahnya. Namun, lelaki itu tetap meminta khatib turun dari mimbar.

Jemaah lantas satu demi satu bangun sehingga menimbulkan kekecohan. Seorang lagi lelaki berbaju kuning bermotif kotak-bandar, beremosi dan menuju mimbar.

Di atas mimbar, khatib dihayak. Dua orang berusaha melindungi khatib. Namun, sejumlah jemaah lain juga ikut memukul. Khatib dipukul, ditendang. Wajah khatib lebam. 

Jemaah lain berusaha melerai. Namun khatib terus dipukul. Jemaah berusaha melindungi khatib dari amarah sekumpulan orang itu.

KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template