Thursday, August 25, 2011

Rakyat Libya Tidak Akan Izinkan NATO Ambil Alih Negara Mereka

Analis: Rakyat Libya Tidak Akan Izinkan NATO Ambil Alih Negara Mereka

Rakyat Libya tidak akan membiarkan setiap usaha yang dilakukan oleh NATO dan kekuatan Barat untuk mengambil alih urusan dalaman negara itu selepas penggulingan Muammar Gaddafi, menurut penganalisis politik.

Dalam sebuah wawancara eksklusif dengan Press TV, penganalisis politik Tahsin al-Halabi mengatakan bahawa rakyat Libya tidak akan membenarkan Amerika Syarikat, Britain, atau Perancis untuk mencampuri urusan pemerintahan peralihan baru.

"Saya fikir lingkaran kekerasan akan berlaku bahkan jika Gaddafi meninggalkan Tripoli dan jika Tripoli akan disambungkan ke Benghazi," ujar al-Halabi.

"Saya yakin bahawa rakyat Libya tidak akan bertolak ansur kehadiran pasukan tentera di Libya," tambahnya.

Pejuang revolusi Libya menyapu ke Tripoli pada Isnin pagi dan menguasai sebahagian besar kota tanpa menghadapi perlawanan yang signifikan dari kekuatan rejim.

Pejuang pembangkang mengatakan mereka telah menguasai lebih dari 95 peratus dari ibu kota, termasuk ibu pejabat rangkaian televisyen negara jamahiriyah, dan berusaha untuk melindungi daerah mereka telah ditangkap.

Libya telah menjadi medan pertempuran sengit antara pasukan pemerintah dan pasukan revolusioner sejak revolusi yang berusaha untuk menggulingkan Gaddafi bermula pada pertengahan Februari lalu.

Selama enam bulan terakhir, pasukan yang setia pada Gaddafi telah membunuh beribu-ribu orang awam Libya.

KLIK IKLAN TABUNG BULUH BLOG INI Free advertising

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template