Friday, August 12, 2011

Rabi Yahudi laknatullah minta Syeikh Al- Azhar keluarkan fatwa pengampunan terhadap Mubarak

Rabi Yahudi Minta Al-Azhar Maafkan Mubarak

HHRS2.0 - Ovadia Yosef, Rabi Yahudi yang cukup dikenali meminta kepada Syeikh Al-Azhar untuk mengeluarkan fatwa pengampunan terhadap Mubarak, demikian dilaporkan dalam onilsam.net (10/8/2011)

Beberapa televisyen penjajah Zionis menayangkan bahawa Ovadia Yosef mendesak kerajaan agar melakukan tekanan kepada Amerika untuk menyelamatkan Husni Mubarak dari hukuman mati.

Ovadia Yosef menyatakan, "Sesuai dengan syariat Yahudi untuk rakyat Israel, sesungguhnya wajib bagi kita semua untuk berada di sisi Mubarak di sisa hayatnya."

Sedangkan Ovadia Yosef telah mengeluarkan fatwa agama agar pihak Mossad menyokong Mubarak.

Di kesempatan yang sama rabi ini juga agar ada campur tangan di Kesatuan Eropah, supaya mereka menekan Mesir, sehingga ada peluang untuk menyelamatkan Mubarak.

Rabi Ovadia menyebut bahawa Mubarak adalah kawan dekatnya. Ia sendiri menyatakan gemar menyampaikan ucapan selamat di ulang tahun Mubarak. Dan di saat Mubarak kembali dari Jerman dalam rangka melakukan rawatan, Ovadia juga menghantar surat yang mengandungi ucapan selamat .
Diterjemah dari fiqhislam

Syeikh Al-Azhar Tolak Permintaan Fatwa Rabi Yahudi

Mersepon pernyata rabi Yahudi Ovadia Yossef agar Syeikh Al-Azhar keluarkan fatwa pengampunan untuk Mubarak , Syeikh Al Azhar menolaknya dan menyatakan bahwa tidak ada surat masuk yang berhubungan dengan hal itu, dimikian lansir onilsam.net (10/8/2011)
Dalam pernyataan beliau di beberapa koran Mesir, Dr. Ahmad At Thayyib menyatakan, ”Kami tidak akan pernah membuka dialog atau merespon pernyataan apa saja yang disampaikan para rabi Israel. Karena merespon merupakan salah satu bantuk tathbiq yang tertolak. Dimana posisi kami tetap pada penolakan terhadaptathbiq.”
Tathbiqsendiri dalam istilah politik Arab dipakai untuk memaknai segala bentuk perbuatan dan perkataan yang mendukung penjajahan Zionis terhadap tanah Palestina.
Dr. Ahmad At Thayyib sendiri, sejak menjabat sebagai Syeikh Al Azhar telah mengumumkan akan penolakannya untuk ikut serta dalam dialog agama dengan pihak Yahudi di tanah pendudukan. Dan beliau tidak akan pernah menerima tokoh penjajah Zionis dan melakukan dialog agama dengan para rabinya. (hidayatullah.com)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template