Thursday, August 25, 2011

"itu memang perangai dia (Umno) sebab dasar dia supaya rakyat negeri ini terus dalam keadaan miskin dan jahil,"tegas Wahid.


UMNO TERDESAK; UGUT RAKYAT, UGUT PEGAWAI


Buletinonline - Kerajaan Umno Terengganu sedang menghadapi masalah pentadbiran yang cukup teruk dengan kedudukan kewangan yang berat sekarang ini.

Menurut Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut, sebab itulah, Umno sedang mengalihkan isu sebenar yang dihadapinya dengan menuduh PAS dengan pelbagai tuduhan.

"Ya...dia nak alih isu, kerana nereka (Umno) dari segi pentadbiran cukup teruk sekarang ini, dengan kewangan negeri yang berat sekarang ini, dia nak alih isu seolah-olah mereka buat kebajikan kepada rakyat,

"kebajikan apa (kepada) rakyat sekarang ini, hidup (rakyat) tertekan,"ujarnya dalam sidang media khas selepas penangguhan sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu, Selasa 23 Ogos.

Antara isu yang menekan kehidupan rakyat, kata Haji Wahid adalah pegambilan semula tanah tapak kediaman.

Menurutnya, walaupun sebahagian mereka diberi pampasan, tetapi mereka tidak tahu ke mana mahu membawa diri dan keluarga mereka.

Selain itu, kos sara hidup menjadi semakin meningkat akibat kenaikan harga barangan berterusan.

Beliau menempelak pimpinan Umno yang mendakwa mereka telah melaksanakan kebajikan dengan memberi bantuan kewangan.

Sedangkan, kata Wahid, negara berkebajikan bukanlah dengan memberi bantuan setahun sebanyak RM300 seorang.

"Dia (pemimpin Umno) sendiri bukan faham negara berkebajikan, dengan negara kebajikan, seolah-olah kebajikan beri wang ehsan RM300 itu besar sangat,"jelasnya menyelar pemimpin Umno yang mendakwa PAS tidak lagi mahu menegakkan negara Islam, tetapi mahukan negara Berkebajikan.

Dana Raya; satu rasuah yang jelas

Apabila ditanya tentang tindakan Umno yang meminta para penerima Dana Raya bersumpah untuk mengundi Umno/BN, sebelum menerima wang, Wahid berkata, ia adalah satu rasuah yang jelas.

"Ini dalam (satu) bentuk rasuah yang jelas, ini satu ugutan yang dilakukan sehinggakan rakyat yang miskin tertekan,

"itu memang perangai dia (Umno) sebab dasar dia supaya rakyat negeri ini terus dalam keadaan miskin dan jahil,"tegas Wahid.

Katanya, bila rakyat miskin maka mereka akan terus bergantung harapan kepada bantuan dan ehsan kerajaan yang menjadikan kaedah 'umpan dan ugut'.

Beliau yang juga ADUN Wakaf Mempelam berkata, dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 22 dan 23 Ogos, kerajaan Umno turut mengugut para pegawai.

Menurutya, apabila wakil-wakil rakyat PAS 'membongkar' sesuatu perkara berkaitan kepincangan kerajaan, pihak kerajaan mendesak supaya nama pegawai yang menyampaikan maklumat tersebut didedahkan.

"Mana boleh kita nak dedahkan nama pegawai, bukan urusan dia untuk minta kepada (daripada) kita,

"tujuan apa? kerana kes nak ambil tindakan kepada pegawai yang mendedahkan perkara-erkara tersebut,"katanya.

Justeru, katanya, dengan bertindak demikian, bukan sahaja rakyat telah 'ditekan' oleh kerajaan Umno, bahkan para pegawai turut terbabit.

Beliau menyifatkan perangai Menteri Besar, Dato' Ahmad Said umpama 'gangstar' kerana selalu mengugut dan menekan kehidupan rakyat.


Free advertising

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template