Sunday, August 21, 2011

Buku Biografi Nabi Muhammad Akan Pecahkan Rekod Dunia

Buku Biografi Nabi Muhammad Akan Pecahkan Rekor Dunia

Sebuah syarikat yang berpusat di Dubai merancang untuk mengalahkan rekod dunia untuk penerbitan buku terbesar dengan 1,500 kg sebuah buku tebal bercerita tentang kehidupan Nabi Muhammad SAW sebagaimana dilaporkan laman berita www.gulfnes.com kelmarin.

Laman-laman dalam buku ini akan mempunyai tinggi lima meter atau setara dengan ketinggia tiga orang, diperlukan 4 hingga 5 orang untuk memindahkan halaman demi halaman. Pencetakan buku ini akan dilakukan di Jerman tetapi untuk seluruh komponen akan dibawa ke Dubai dalam proses penyelesaiannya

"Ideanya adalah untuk membawa perhatian dunia kepada Islam," kata Hatem Mustafa, pengurus operasi Syarikat Mashahad, syarikat pelaburan yang berada di belakang projek tersebut. Versi normal akan dijual setelah buku raksasa dilancarkan di Dubai akan setelah Idul Fitri.

Buku Biografi Nabi Muhammad Akan Pecahkan Rekor Dunia


Skema Besarnya Arahan Terbesar Di Dunia from www.gulfnes.com

Buku Biografi ini telah berdaftar dalam Guinness Book of World Records. Buku Biografi menyeluruh ini ditulis oleh penulis Saudi Dr Abdullah Bin Abdul Aziz Al Muslah. Butiran buku tersebut belum pernah dikeluarkan dan masih dirahsiakan pasukan penganjur sehingga pelancarannya di Dubai nanti. Tapi sumber mengatakan syarikat merancang untuk mengalahkan rekod dunia dengan laman 4m x 5m dan kemungkinan dengan berat lebih dari 1.500 kg dan dengan kertas termahal yang pernah ada. Buku ini akan mempunyai 420 halaman. Proses percetakannya akan memakan masa sembilan bulan.

Buku terbesar di dunia saat ini ada di Hungary dengan ukuran 3,6 meter dan berat 1.420 kg. Itu dibuat oleh 26 orang dan menumpukan pada Aggtelek Taman Kebangsaan di Hungary. Penghasilan buku ini memakan masa lima bulan untuk menyelesaikan. Ketika ini Buku itu terpanjang di Szinpetri, Hungary terletak di watermill di Taman Negara.

Diterjemah dari fiqhislam
KLIK IKLAN TABUNG BULUH BLOG INI Free advertising

1 comments:

azmie said...

elok sgt tu. ada duit habihkan buat keja bodo. buku gergasi ni nak dibaca ka nak di wat tokong? lepas tu masuk dlm buku guiness stout pulak. mmg best cadangan bengong ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template