Saturday, July 23, 2011

Penyaman udara berbahaya untuk kesihatan tubuh?


HHRS 2.0 - Air Conditioner (AC) yang dipasang di rumah bukan menjadi salah satu kunci utama mengatasi masalah kepanasan, tetapi juga cenderung berbahaya bagi kesihatan tubuh. Benarkah?

Berdasarkan beberapa laporan, kerap menggunakan AC dengan tidak terkawal akan berbahaya bagi kesihatan, antara lain mengakibatkan obesiti dan sindrom bangunan sakit.

Ini adalah kesan penggunaan penghawa dingin yang berlebihan bagi kesihatan badan:

Penyebar kuman dan debu halus

Pada lingkungan sejuk dingin di tuntutan sebagai media yang cepat menyebarkan kuman, dengan mengalirkan udara yang sama yang terus beredar di tempat bekerja. Jadi anda disyorkan untuk menutup mulut menggunakan masker ketika sedang diserang flu, batuk dan bersin.

Tidak hanya itu, AC juga penyebab penyebaran kotoran / debu halus (jika tidak sering dibersihkan), yang boleh meningkatkan masalah pernafasan seperti rhinitis alergi, peradangan pada hidung, bahkan lebih.

Banyak orang sudah tua juga mengeluhkan sakit otot jika terkena AC untuk jangka masa yang lama. Penyelesaian untuk masalah ini adalah menutupi selimut tebal di atas perapi. Hal ini untuk mengelakkan debu dan juga cukup mengawal kelajuan pendinginan.

Sarang bakteria

Tempat titisan air dingin perlu sering dibersihkan sehingga organisma mikro seperti bakteria tidak dapat berkembang biak. Selain itu, saluran pengudaraan perlu sering diperiksa. Umumnya keadaan itu sesuai menjadi tempat tinggal tikus dan kuman lain.

Sebabkan obesiti

AC bahkan dikatakan mengurangkan kadar metabolisme sehingga menyebabkan kenaikan berat badan pada manusia.

Kesan sindrom

Ada sebuah sindrom baru yang disebut sindrom bangunan sakit (sick building syndrome) yang kebanyakan berlaku ketika AC keadaannya tidak baik dan mengakibatkan pelbagai bahaya bagi kesihatan seperti sakit kepala, kerengsaan pada mata, hidung, atau tekak, kulit kering atau gatal dan pusing.

Sebaiknya, bukalah tingkap sekurang-kurangnya untuk pengaliran udara, minum air lebih banyak semasa bekerja boleh membantu dalam menyembuhkan masalah ini.

Menimbulkan penyakit

Keluhan yang umumnya muncul dari orang-orang yang bekerja dengan AC, seperti masuk angin, sakit kepala, dan migrain. Beberapa doktor bahkan menyatakan bahawa AC setakat ini lebih baik daripada udara semulajadi yang sudah tercemar kerana ia sudah ditapis berkali-kali.

Diterjemah dari fiqhislam.com

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template