Saturday, July 30, 2011

Pengeboman Oslo Dan Konspirasi Knight Templar

temp.jpg (360×240)

Perdana Menteri Norway, Jens Stoltenberg, boleh jadi tidak menyangka. Negara yang dikenali sebagai Negara demokrasi yang terbaik di dunia itu tiba-tiba berubah mencekam. Jumaat 22 / 7, salah seorang warga Norway melakukan aksi gila dengan membunuh 93 warga Negara Scandinavia itu: 86 diberondong di pulau, selebihnya meregang nyawa dalam letupan bom kereta di luar bangunan kerajaan di pusat bandar Oslo.

Adalah Anders Behring Breivik, lelaki perang berumur 32 tahun yang menaruh rasa benci kepada umat Islam. Ia ditangkap pihak polis Norway selepas aksi sadis di Pulau berdarah dan mengaku bahawa dirinya ada di sebalik aksi brutal itu. Lantas apa hubungan antara sikap permusuhannya terhadap Islam dengan warga Norway yang majoriti Kristian? Rupanya, ia menilai Eropah telah gagal dan mengkhianati warisan luhur Kristian dengan murtad dari agama Kristus dan memeluk agama baru bernama Multikulturalisme.

Ia juga marah kepada Eropah. Benua ini dinilainya sebagai daratan penampungan para migran Islam dan telah membiarkan terjadinya proses Islamisasi di benua biru itu. Ya sebuah situasi antiklimaks bagi Eropah. Gagasan Barat yang menggalakkan keamanan dunia lewat jalan multikulturalisme dan pencampuran agama-agama mendapat cabaran baru terhadap apa yang kita sebut dengan kumpulan pengganas Kristian. Ya stigma 'pengganas' yang selama ini selalu disematkan kepada kaum muslimin, tanpa cek apalagi cross check.

Namun pertanyaannya betulkah ini adalah sebuah aksi yang murni dilakukan Anders Breivik seorang? Dan apakah betul Breivik adalah seorang Kristian sejati dengan aksi biadabnya membunuh 93 warga Negara Norway yang majoriti Krsten? Kita perlu berbincang tentang itu.

Ada fakta menarik terungkap saat satu demi satu jatidiri Breivik mula terendus ke muka awam. Selama menjalani soal siasat, Breivik mendakwa diri sebagai Ordo Ksatria Kristian peringkat Antarabangsa yang ditugaskan untuk melakukan perlawanan terhadap kaum muslimin. Ia mengaku menjalankan titah Suci sebagai pengikut Kristian untuk menjaga moral Kristian. Jika anda pernah menonton Film Agora, peranan Breivik layaknya Parabolani yang menjaga warisan Kristian Alexandria untuk tidak tercemar oleh ajaran lain pada tempoh abad 4-M, beberapa tahun selepas tuduhan Majlis Nicea, pada 325 M.


Foto Breivik Memakai Kostum Freemason

Namun kes Breivik sangat berbeza. Ia memang mengaku pengikut ajaran Kristian, tapi tidak menolak keyakinan Freemasons. Bahkan ia cenderung terhadap kumpulan konspiratif Yahudi itu. Fotonya yang memakai jaket anti air dan menyandang senjata api automatik, yang muncul dalam video anti-Muslim berdurasi 12 minit dan diberi judul "Knights Templar 2083" menjadi bukti kuat bahawa Ordo yang ia maksud dalam intergoasi itu adalah Knight Templar, ya dengan jelmaan baru.


Jika anda masih ingat sejarah tentera Salib, maka sebuah Ordo ini yang sangat terjanal disebut dengan nama The Knights Templar. Menurut Harun Yahya, dalam bukunya Ancaman Global Freemasonry, Para Templar, atau lengkapnya, Tentera Miskin Pengikut Jesus dan Kuil Sulaiman, dibentuk pada tahun 1118, dua puluh tahun selepas tentera salib merampas Jerusalem.

Pengasas aliran ini adalah dua ksatria Perancis, Hugh de Payens dan Godfrey de St. Omer. Berawal dari sembilan ahli, aliran ini terus berkembang. Nama kuil Sulaiman digunakan kemudian kerana mereka membina pangkalan di gunung kuil, yakni lokasi runtuhan kuil tersebut. Di sini pula berdiri Dome of the Rock (Qubah As-Sakhrah).

Aliran ini kemudian mendapatkan restu dari uskup agung Warmund dari Jerusalem. Sejak tahun 1140 mereka lebih dikenali dengan nama Templar. Sejatinya tujuan mereka membina kembali Haikal Sulaiman yang dihancurkan oleh raja Chosroe dari Parsi pada tahun 610, dan menghidupkan kembali ajaran kepercayaan Kabbala di Palestin. Namun peranan lobi Order ini ditubuh kerajaan sangat kuat. Salah satu pelakon yang memainkan peranan itu adalah Reynald de Chatillon. Seorang agen Yahudi yang kerap memprovokasi umat Kristian menentang Islam. Sejatinya, Islam adalah agama yang akan menjadi batu sandungan dalam memuluskan cita-cita mereka membina Haikal Sulaiman.

Dalam Film Kingdom of Heaven, digambarkan Reynald de Chatillon sebagai orang yang picik lagi sadis. Beliau pernah menyerang rombongan umat muslimin, tanpa izin dan perintah dari Raja Baldwin IV. Secara sadis dan tanpa aba-aba, Reynald de Chatillon dan menghabisi Konvoi umat Islam di padang pasir. Mereka diserang, dibunuh, dan mayatnya dibiarkan bergelimpangan.
Tiba-tiba Raja Baldwin IV berang mendengar kejadian itu kerana mereka mempunyai perjanjian damai dengan Salahuddin Al Ayyubi. Reynald de Chatillon langsung dihukum penjara oleh Raja Baldwin, namun kerana mempunyai hubungan khusus dengan menantu raja, Guy de Lusignan, Reynald kemudian dilepaskan.

Raja Baldwin IV yang sedikit mempunyai toleransi dengan kaum non Kristian, membuatnya sosok yang tidak disukai oleh Reynald de Chatillon. Maka itu ketika mendengar khabar bahawa Raja Baldwin IV meninggal, Reynald adalah salah satu orang yang menyambut gembira khabar itu sebagai sebuah kabar baik. Lebih-lebih ketika tampuk raja beralih ke Guy de Lusignan. Disinilah nafsu kebencian Reynald kepada kaum muslimin dapat tersalurkan. Guy yang juga dikenali sosok picik, haus darah, dan seorang Kristian pembenci umat Islam menjadi rakan sejati bagi Reynald de Chatillon. Maka kloplah duet duo Kristian-Yahudi ini dalam rangka memusuhi Islam.

Guy, dengan bantuan Reynald, kemudian menyulut peperangan dengan umat Islam dengan membunuh adik perempuan Shalahuddin Al Ayyubi, juga beberapa warga Muslim dan utusan Salahuddin yang datang kepadanya. Bersama pasukan Ksatria Templar, Guy keluar dari kota Jerusalem ke gurun pasir untuk menyerang Salahuddin, tanpa memikirkan pentingnya faktor persediaan makan dan minuman. Akibatnya, pasukan Muslim dengan mudah boleh mengalahkan tentera Salib Templar yang telah lemah dan kelelahan itu, di mana pertempuran itu dikenali sebagai Perang Hattin. Raja Guy dan Raynald ditangkap dan kemudian dihukum penggal oleh Shalahuddin, yang kemudian bergerak bersama pasukannya ke Jerusalem.

Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici, Jelmaan Knights Templar Baru?
Sejatinya, Para Templar menyebut dirinya "tentera miskin", tetapi dalam masa yang singkat mereka menjadi sangat makmur. Mereka mengawal penuh para penziarah Kristian yang berdatangan dari Eropah ke Palestin, dan menjadi sangat kaya dari wang para penziarah tersebut. Mereka pula yang pertama kali menyelenggarakan sistem cek dan kredit, menyerupai yang ada pada sebuah bank saat ini. Menurut penulis Inggeris, Michael Baigent dan Richard Leigh, mereka membangun semacam kapitalisme abad pertengahan, dan merintis jalan menuju perbankan moden dengan transaksi mereka yang berasaskan bunga.

Namun persoalannya tidak saja pada faktor ekonomi. Para Ksatria Templar sejatinya adalah seorang pengikut paganisme sejati, yang bertentangan pada domain teologi Kristian. Maka daripada itu, pada perkembangannya kedok mereka menyelinap di tubuh Kristian mulai terkuat ke permukaan. Ordo templar sedikit demi sedikit "tertangkap basah" menyeleweng dari iman Kristian. Saat di Jerusalem, mereka telah mengambil sejumlah doktrin mistik yang asing dan mengadakan ritual-ritual aneh untuk memberi bentuk pada doktrin mereka.

Dan kini kita pun boleh menduga, bahawa Breivik adalah pelakon yang digerakkan oleh Freemason Norway. Atau memang ini adalah Knight Templar jilid baru? Sebab dalam laporan laman berita Norway, www.dagbladet.no yang berjudul "skulle drepe 4848 nordmenn", aliran tempat Breivik beranaung bernama lengkap "Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici" atau singkat menjadi PCCTS.

Dalam catatannya, Order ini berada di London pada bulan April 2002 sebagai sebuah manifestasi ulang dari tatanan Perang Salib abad kedua belas. Organisasi ini ditubuhkan untuk mengambil kawalan politik dan ketenteraan dari Eropah Barat, dengan anggotanya yang dikenali sebagai milisi perang Salib. Menurut laporan di dagladet.no, PCCTS ditubuhkan oleh sembilan orang (jumlah yang sama seperti Knight Templars), yakni terdiri dari dua orang Inggeris, seorang Perancis, seorang Jerman, seorang Belanda, seorang Yunani, Rusia, seorang Norway, dan Serbia. Inisiator utama nampaknya adalah Serbia, dimana Breivik mengaku telah melawat Liberia dan telah menyatakan dirinya pahlawan perang di PCCTS. Sebuah fakta menarik.

Dokumen Knight Templars 2083 Milik Breivik

Apakah PCCTS betul-betul sebuah milisi Templar jilid II yang menjadikan sikap "lembek" Eropah yang membiarkan pendatang muslim menyerbu Eropah sebagai personifikasi Raja Baldwin IV yang baru? Dan apakah Breivik adalah perwujudan dari Reynald de Chatillon yang dipenjara kerana aksinya membunuh warga tidak berdosa dan membenci umat Islam? Dan kalaulah memang setting itu berjalan, siapakah Guy de Lusignan yang akan membebaskan Breivik nantinya? Ini hanya mahkamah dagelan saja. Sama seperti kes Geert Wilders, yang kemudian dibebaskan setelah melukai hati umat Islam Eropah. Ya tokoh Belanda yang juga dikagumi Breivik itu.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template