Friday, July 29, 2011

Menjelang Ramadan: Jangan Sampai Tidak Diampuni Allah Di Bulan Penuh Keampunan

Jangan Sampai Tidak Diampuni Allah Di Bulan Penuh Ampunan


Di setiap malam bulan Ramadhan Allah Ta'ala mengampuni dan memerdekakan Hamba-Hamba-Nya dari api neraka ... Subhanallah, semoga kita termasuk di dalamnya. Allahumma amin.


عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- « إِذَا كَانَ أَوَّلُ لَيْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ صُفِّدَتِ الشَّيَاطِينُ وَمَرَدَةُ الْجِنِّ وَغُلِّقَتْ أَبْوَابُ النَّارِ فَلَمْ يُفْتَحْ مِنْهَا بَابٌ وَفُتِّحَتْ أَبْوَابُ الْجَنَّةِ فَلَمْ يُغْلَقْ مِنْهَا بَابٌ وَيُنَادِى مُنَادٍ يَا بَاغِىَ الْخَيْرِ أَقْبِلْ وَيَا بَاغِىَ الشَّرِّ أَقْصِرْ وَلِلَّهِ عُتَقَاءُ مِنَ النَّارِ وَذَلِكَ كُلَّ لَيْلَةٍ


Ertinya: "Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu berkata:" Rasulullah shallallahu' alaihi wasallam bersabda: "Jika pada awal malam bulan Ramadhan maka

1. para syaitan dan pemimpin jin terbelenggu

2. dan tertutup pintu-pintu neraka dan tidak satu pintupun terbuka

3. dan dibukakan pintu-pintu syurga dan tidak satu pintupun tertutup

4. lalu ada suara yang menyeru: "Wahai pencari kebaikan, sambutlah! Dan wahai pencari keburukan, cukuplah!

5. Dan Allah mempunyai orang-orang yang dimerdekakan dari neraka dan yang demikian itu pada setiap malam! ".

(Hadis riwayat Tirmidzi, dishahihkan di dalam kitab Shahih al-Jami ')

Oleh sebab inilah ...

Jangan biarkan bulan Ramadhan ini berlalu begitu sahaja sebelum kita diampuni dan dimerdekakan oleh Allah Taala dari api neraka.

عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- « رَغِمَ أَنْفُ رَجُلٍ ذُكِرْتُ عِنْدَهُ فَلَمْ يُصَلِّ عَلَىَّ وَرَغِمَ أَنْفُ رَجُلٍ دَخَلَ عَلَيْهِ رَمَضَانُ ثُمَّ انْسَلَخَ قَبْلَ أَنْ يُغْفَرَ لَهُ وَرَغِمَ أَنْفُ رَجُلٍ أَدْرَكَ عِنْدَهُ أَبَوَاهُ الْكِبَرَ فَلَمْ يُدْخِلاَهُ الْجَنَّةَ

Ertinya: "Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah shallallahu' alaihi wasallam bersabda:" Sungguh sangat terhina dan rendah seseorang yang disebutkanku, lalu dia tidak berselawat atasku, Sungguh sangat terhina dan rendah seseorang yang datang kepadanya Ramadhan kemudian bulan tersebut berlaku sebelum diampuni untuknya (dosa-dosanya), Sungguh sangat terhina dan rendah seseorang yang mendapati kedua-dua orang tuanya lalu keduanya tidak memasukkannya ke dalam syurga ". (HR. Tirmidzi dan dishahihkan oleh Al Albani di dalam kitab Shahih Al jami ')

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ ، أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى الله عَلَيه وسَلَّم صَعِدَ الْمِنْبَرَ ، فَقَالَ : آمِينَ ، آمِينَ ، آمِينَ ، فَقِيلَ : يَا رَسُولَ اللهِ ، إِنَّكَ حِينَ صَعِدْتَ الْمِنْبَرَ قُلْتَ : آمِينَ ، آمِينَ ، آمِينَ ؟ قَالَ : إِنَّ جِبْرِيلَ آتَانِي فَقَالَ : مَنْ أَدْرَكَ شَهْرَ رَمَضَانَ فَلَمْ يُغَفَرْ لَهُ فَدَخَلَ النَّارَ فَأَبْعَدَهُ اللَّهُ ، قُلْ آمِينَ فَقُلْتُ : آمِينَ ، وَمَنْ أَدْرَكَ أَبَوَيْهِ ، أَوْ أَحَدَهُمَا فَلَمْ يُبِرَّهُمَا فَمَاتَ فَدَخَلَ النَّارَ فَأَبْعَدَهُ اللَّهُ ، قُلْ : آمِينَ ، فَقُلْتُ : آمِينَ ، وَمَنْ ذُكِرْتَ عِنْدَهُ فَلَمْ يُصَلِّ عَلَيْكَ فَمَاتَ فَدَخَلَ النَّارَ فَأَبَعْدَهُ اللَّهُ , قُلْ : آمِينَ , قُلْتُ : آمِينَ

Ertinya: "Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu berkata:" Bahawa Nabi Muhammad shallallahu' alaihi wasallam pernah naik ke atas mimbar, lalu bersabda: "Amin, amin, amin", lalu beliau ditanya: "Wahai Rasulullah, sesungguhnya ketika engkau naik ke atas mimbar , engkau mengucapkan: "Amin, amin, amin", kenapa? ", beliau menjawab:" Sesungguhnya Jibril telah mendatangiku, lalu berkata: "Siapa yang mendapati bulan Ramadhan lalu tidak diampuni baginya, maka akhirnya masuk neraka dan dijauhkan Allah (dari syurga) , katakanlah: "Amin (Kabulkanlah, Ya Allah)", maka akupun mengucapkan: "Amin", lalu Jibril berkata lagi: "Siapa mendapati kedua-dua orang tuanya atau salah satunya dan tidak berbakti kepada keduanya, lalu dia mati dan tidak diampuni baginya, maka akhirnya masuk neraka dan dijauhkan Allah (dari syurga) ", katakanlah:" Amin ", maka akupun mengucapkan:" Amin ", Jibril berkata lagi:" Siapa yang disebutkan aku lalu dia tidak berselawat atasku, lalu dia mati dan tidak diampuni baginya, maka akhirnya masuk neraka dan dijauhkan Allah (dari syurga) ", katakanlah:" Amin ", maka akupun mengucapkan:" Amin ". (HR. Ibnu Hibban dan disahihkan di dalam kitab Shahih al-Jami ')

Maksud dari رغم أنف ((Sungguh sangat terhina dan rendah), ini adalah sebuah ungkapan yang menunjukkan kepada kiasan tentang puncaknya kehinaan dan kerendahan seseorang kerana dia tidak menggunakan kesempatan sebaik-baiknya. (Lihat kitab Mir'at Al Mafatih Syarh Misykat Al Mashabih, karya Ubaidullah Al Mubarakfury)

Maksud dari: "... seseorang yang datang kepadanya Ramadhan kemudian berlaku sebelum diampuni untuknya (dosa-dosanya)", adalah:

وَهُوَ شَهْرٌ أَوَّلُهُ رَحْمَةٌ، وَأَوْسَطُهُ مَغْفِرَةٌ، وَآخِرُهُ عِتْقٌ مِنَ النَّارِ

Ertinya: "Dan dia adalah bulan pertama rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirnya kemerdekaan dari api neraka".

Hadis ini darjatnya mungkar, iaitu hadis lemah menyelisihi hadis yang sahih, kerana di dalamnya ada seorang perawi yang bernama Ali bin Zaid bin Jad'an, Imam Ahmad mengatakan dia adalah perawi yang lemah, Ibnu Khuzaimah berkata: "Aku tidak bersandar dengan hadisnya kerana lemahnya hapalannya ", disamping itu riwayat ini menyelisihi hadis sahih yang disebutkan di atas, yang mana kemerdekaan dari api neraka di setiap malam bulan Ramadhan. (Lihat kitab Silsilat Al Ahadist Adh Dha'ifah wa Al Maudu'ah, no. 871)

Wallahu a'lam.

Oleh: Ustadz Abu Abdillah Ahmad Zain, Lc

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template