Wednesday, July 6, 2011

Inilah Isi Buku 'Torat Hamelech' yang Halalkan Darah Non-Yahudi


HHRS 2.0 - Dalam ajaran Yahudi, ada doktrin popular, Thou Shalt not morder, atau larangan untuk mengambil nyawa orang lain. Namun kini, tafsir mengenai ajaran ini dijelaskan secara panjang lebar dalam buku Torat Hamelech atau The King 's Torah; "Janganlah engkau membunuh dalam ajaran itu hanya berlaku untuk seorang Yahudi yang membunuh Yahudi," tulis Rabbi Yitzhak Shapira dan Yosef Elitzur, para penulis buku.

Arahan format hardcover motif marmar ini ditulis dengan huruf-huruf timbul warna emas dengan bahasa Ibrani. Buku ini kini beredar luas di kedai-kedai buku Israel, bahkan mulai 'menyeberang' ke beberapa negara Eropah.

Sekilas, tulis Haaretz, buku ini tab "Arahan manual dari rabi yang menghuraikan senario untuk membunuh non-Yahudi baik bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa."

Non-Yahudi kata mereka, "tidak dikasihi oleh alam" dan serangan pada mereka "mengekang kecenderungan mereka yang jahat,". Mengapa bayi dan kanak-kanak non-Yahudi juga harus dibunuh? Buku ini memberi alasan, "Kerana sudah jelas bahawa mereka akan tumbuh untuk menyakiti kita."

Salah satu penulisnya, Elitzur, menulis sebuah artikel dalam sebuah buletin agama satu bulan selepas keluaran buku itu mengatakan bahawa "orang-orang Yahudi akan menang dengan kekerasan terhadap orang Arab."

Bagi warga Yahudi Israel, tidak ada yang baru dalam buku ini. Di bawah tanah, ajaran tentang halalnya darah non-Yahudi telah beredar luas.

Sebelumnya, Israel telah menangkap rabi penduduk yang menerbitkan komen-komen yang menyokong pembunuhan non-Yahudi. Selain kepala Od Yosef Chai, lembaga penerbit buku itu, Rabi Ido Elba Hebron juga ditahan selepas menulis artikel 26 halaman yang menyatakan itu 'Halal untuk membunuh setiap non-Yahudi, bahkan wanita dan anak-anak. "

Namun, "Suasana telah berubah," kata Yair Sheleg, peneliti senior di Institut Demokrasi Israel, yang mengkhususkan diri dalam isu-isu agama dan negara. Sebelumnya kerajaan mengambil sikap lebih keras terhadap penerbitan tersebut, katanya, tetapi sekarang, mereka melonggar. "Adalah paradoks, kerana ketegangan antara penduduk penduduk awam dan sistem kehakiman tinggi Israel sekarang, maka Peguam Negara berhati-hati untuk tidak meningkatkan ketegangan," katanya.

Maka, Torah Hamelech pun tidak diusik ... dibiarkan beredar luas hingga ke hari ini.
(diterjemah dari globalmuslim)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template