Saturday, July 23, 2011

Bukan sahaja rakyat malah masyarakat dunia juga marah


Harakahdaily - Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yakin penangkapan Peguam Hak Asasi Manusia Perancis, William Bourdon pasti akan meningkatkan lagi kemarahan rakyat selepas negara melakukan kezaliman terhadap perhimpunan aman Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 baru-baru ini.
Menurutnya, dalam keadaan rakyat ingin tahu perkara sebenar hasil pendedahannya di Malaysia, tiba-tiba sekumpulan pegawai Imigresen menangkapnya setelah pesawat yang dinaikinya mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).
Katanya, tangkapan itu amat memalukan negara sekali lagi setelah dimalukan dengan perhimpunan aman Bersih 2.0.
Tambahnya, tindakan tersebut sekaligus menjejaskan imej Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang disebut-sebut terlibat dengan pembelian kapal selam Scorpene.
 “Jika Kerajaan Barisan Nasional (BN) berani kerana benar kenapa mereka tidak biarkan sahaja William Bourdon menjalankan tugasnya mendedahkan siapa di sebalik pembelian kapal selam yang tidak boleh menyelam sekembali ke Malaysia,” katanya.
Baginya, isu penangkapan Willian Bourdon di Malaysia pastinya mendapat kritikan berbagai pihak sama ada secara terus atau di alam maya kerana beliau bukan calang-calang peguam.


HHRS 2.0 - Menipu mahupun menyorok kebenaran atau hal yang sebenar daripada rakyat bukan lagi kaedah yang berkesan untuk UMNO/BN terus berkuasa keatas rakyat negara ini. Ya, masyarakat dunia diluar sana lebih cepat mendapat maklumat sahih berbanding dengan rakyat di negara kita yang tinggal dikawasan perdalaman akibat capaian sumber maklumat yang terhad.

Tapi ini bukan era semasa rejim UMNO/BN berdepan rakyat dalam menghadapi pilihan raya ke 9, 10 atau yang sebelumnya. Era mendisonansikan kognitif rakyat sudah dipenghujung.

Jom Ubah

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template