Saturday, July 2, 2011

Baju kuning kena, baju hitam pun ditangkap – Exco AMK

HHRS 2.0 -  Berbaju ditangkap. Apa salah orang berbaju dengan warna apa pun? orang yang tengok manusia tak berbaju tak ada pula ditangkap.

Keadilandaily - Exco Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Pusat, Dr Natassia Sarah Mohd Danny bersama enam lain ditahan polis ketika sedang makan di sebuah restoran di Kota Kinabalu.
Bercakap kepada Keadilan Daily, Natassia berkata, hanya seorang dari mereka memakai t-shirt Bersih manakala tiga lagi hanya berpakaian kuning manakala bakinya termasuk beliau berpakaian hitam.
“Antara 60 hingga 70 anggota polis bersama empat van menyerbu restoran semasa kami sedang makan mee goreng sebelum membawa kami ke balai polis Karamunsing.
“Apabila kami soal atas sebab penahanan kami, polis cuma memberi alasan ‘kerajaan tidak suruh pakai baju kuning’ sedangkan baju yang saya pakai berwarna hitam,” katanya.
Enam rakannya itu masing-masing empat dari KEADILAN dan dua dari PAS termasuk seorang pemuda yang sebelum ini dihalau oleh seorang Ahli Jawatankuasa Masjid Bandaraya Kota Kinabalu kerana memaikai t-shirt Bersih ketika bersolat.
Mengulas tangkapan itu, Natassia menyifatkan tangkapan itu bertujuan menakut-nakutkankan rakyat untuk menyertai himpunan aman Bersih 9 Julai ini.
“Tangkapan ini semakin menaikkan semangat saya untuk menyertai himpunan Bersih pada 9 Julai ini dan saya menyeru rakyat agar turut sama dalam himpunan itu kelak.
“Jangan gentar kerana ini hak rakyat untuk berhimpun sebagaimana tuntutan Perlembagaan,” katanya.
Ketika ini, empat peguam diketuai Ansari Abdullah bersama Erviana Ansari Ali, Ryian Soo dan Christina Liew berada di balai polis Karamunsing untuk membantu.
Bersih, anjuran bersama badan bukan kerajaan (NGO) dan didokong pelbagai aktivis rakyat serta Pakatan Rakyat bakal mengadakan himpunan amanpada 9 Julai ini di tiga lokasi di Semenanjung Malaysia, Selain di Sabah dan Sarawak.

2 comments:

Anonymous said...

Bodohnya kamu ni,cam mana boleh jadi doktor ? Polis tak lah sebodoh keturunan kamu tu. Kenapa takut nak mengaku pada polis yang kamu sememangnya sokong Bersih (yang sebenarnya jijik dan kotor)

Anonymous said...

kamu lagi lah bodoh... polis / kementerian kata pakai baju kuning tu salah / haram (masih lg boleh dipertikaikan lagi) boleh ditangkap. Kalau mak bapak kau sokong jer BERSIH, tapi pakai kain kembang atau kain pelekat,dok borak2 jer kat kat kedai kopi, boleh ker Polis bodoh mcm kau nie datang dan tangkap dorang? cer jawap, nk tgok cerdik tak jawapan dari kau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template