Tuesday, June 14, 2011

Tony Blair sering membaca Al-Quran, semoga beliau dapat hidayah


HHRS 2.0 - Bekas Perdana Menteri Inggeris, Tony Blair mengatakan lebih terbuka terhadap agama. Sejak tidak lagi berkhidmat dalam kerajaan, dia mengaku membaca Al-Quran setiap hari kerana membuatnya lebih celik iman.

"Menjadi celik iman itu sangat penting dalam dunia global," katanya seperti dilaporkan Daily Mail, 12 Jun 2011. Blair membaca al-Quran setiap hari untuk memahami hal-hal yang terjadi di dunia sebab Al-Quran memberikan perintah-perintah yang jelas atau instruktif.

Ia juga menyakini pengetahuannya tentang iman membantu peranannya sebagai utusan di Timur Tengah mewakili PBB, Amerika, Kesatuan Eropah, dan Rusia. Sebelumnya ia juga pernah menyatakan iman umat muslim itu indah dan Nabi Muhammad adalah figur yang menolak peradaban.

Pada tahun 2006, Blair pernah menyatakan Al-Quran merupakan kitab reformasi yang inklusif. Al-Quran juga mengagungkan ilmu dan pengetahuan serta membenci tahayul. Kitab itu memberikan arahan praktikal dan lebih maju dari zamannya diturunkan dalam hal perkahwinan, perempuan, dan kerajaan.

Meski demikian, Tony mengakui juga melihat bagaiman para pelaku jihad menterjemah Al-Quran sebagai panggilan untuk mengangkat senjata. Ketika dia masih menjawat sebagai Perdana Menteri Inggeris, pada tahun 2005 terjadi serangan bom bunuh diri di London.

Blair mengaku membaca Al-Quran membantunya menunaikan tugas sebagai utusan perdamaian. Selain itu, membaca Al-Quran juga membuat ia terbiasa dengan pandangan adik iparnya, Lauren Booth, yang seorang mualaf. (diterjemah dari konspirasicom)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template