Wednesday, June 29, 2011

Misteri Kehancuran Kota Sodom Didedahkan Oleh Sains


Kisah ini merupakan salah satu cerita yang tertua di dunia. Kisah dua kota yang penuh dengan dosa, Sodom dan Gomora. Selama bertahun-tahun, cerita tentang apa yang menimpa mereka menjadi perumpamaan tentang kerosakan moral yang harus dibayar dengan mahal.

Penggambaran kehidupan manusia di dua kota ini betul betul hampir sangat relevan dewasa ini, di mana pelbagai tindakan yang sangat jauh dengan hakikat mereka sebagai makhluk ciptaan, kerosakan moral, seakan-akan tidak mempunyai batasan. Dimana Perintah-perintah dari Sang Pencipta dan norma-norma dalam kehidupan bermasyarakat sudah seakan menjadi dongeng turun temurun yang hanya sebatas mereka dengar.

Sekitar 4000 tahun yang lalu, Sodom dan Gomora menyandang reputasi tersebut. Walau Kitab suci tak pernah menyebutkan apa perbuatan mereka secara terperinci sehingga boleh bernasib seperti itu. Walaupun demikian, Kitab suci sangat jelas memberikan penggambaran mengenai hukuman yang mereka terima dari Sang Pencipta.

"Maka tatkala datang azab Kami, Kami jadikan negeri kaum Luth itu (terjungkir-balik sehingga) yang di atas ke bawah, dan Kami hujani mereka dengan batu dari tanah yang terbakar dengan bertubi-tubi." (Surah Hud ayat 82)

Jika cerita mengenai Sodom dan Gomora memang terjadi seperti apa yang dikisahkan di dalam Al-Quran maupun Injil, maka sangat mungkin terjadi di suatu lahan kosong terpencil di sebelah lautan tanpa kehidupan. Tapi, dimanakah tempat itu?

Seperti yang kita ketahui, banyak tempat yang dikisahkan didalam kitab suci sukar untuk ditentukan dimana lokasi yang sebenarnya. Contohnya di dalam Kitab Taurat yang membahas tentang lima bandar lembah. Sampai saat ini kita hanya boleh berspekulasi bahawa kelima kota tersebut berada di sekitar laut mati.

Cerita mengenai Sodom dan Gomora ini terjadi di zaman Nabi Ibrahim as, berabad-abad sebelum Musa as keluar dari tanah Mesir.

Tidak ada yang mencari manual bandar seperti itu pernah ada, sebab tak pernah ada orang yang sungguh-sungguh mencari-nya. Hingga pada tahun 1924, Ahli purbakala bernama William Albright berangkat menuju ke Laut Mati untuk melakukan kajian di sana. Beberapa orang yang bersamanya jelas mencari keberadaan sisa-sisa Sodom dan Gomora. Mereka mengelilingi pantai tenggara dari laut mati hingga mereka ahirnya tiba di sutus purbakala Bab-edh-dhra.

Bab-edh-dhra (dibaca: Babhedra), merupakan laman zaman gangsa, namun tak ada petunjuk jika laman web itu meupakan suatu kota. Nampaknya kawasan itu merupakan suatu daerah pemakaman. Namun Albright tidak memiliki sumber daya untuk menggalinya.

Jadi hampir 50 tahun berlalu sebelum ada yang kembali ke laman tersebut untuk melakukan penggalian. Ahli Purbakala Paul Lapp memimpin penggalian pada tahun 1967, dan Thomas Schaub termasuk salah satu penggalinya.

Bab-edh-dhra merupakan makam terbesar khas zaman gangsa yang mereka gali, panjangnya 15 meter dan lebarnya 7 meter. Disini mereka juga mencari makam mengandungi perhiasan emas dan menggali lebih 700 tembikar yang merupakan hadiah penguburan termasuk tempat-tempat parfum kecil dan banyak benda lain seperti kain.

Laman web ini sungguh menakjubkan, makam ini telah digunakan selama 1000 tahun lamanya, dari zaman Ibrahim hingga penghancuran Sodom. Namun, tak ada apa-apa untuk mengaitkan pemakaman kuno itu dengan Sodom.

Misterinya, sekitar tahun 2350 SM, penguburan itu mendadak berhenti tak ada yang tahu mengapa. Ada beberapa sebab mengapa suatu laman tak ditempati lagi, beberapa bisa disimpulkan, beberapa lagi tidak. Penyebab pada umumnya mungkin persediaan air mengering, lingkungan berubah, iklim berubah atau orang-orangnya dibasmi total.


Sodom dan Gomora dari segi Sanis

Penelitian-penelitian arkeologi dan geologi yang telah dilakukan sejak tahun 1920-an di kawasan Laut Mati mendapati bahawa bekas-bekas bandar Sodom dan Gomora yang diletakkan di tepi tenggara Laut Mati, iaitu dua bandar yang di dalam arkeologi dikenali sebagai Bab edh-Dhra ( sodom) dan Numeira (Gomora).

Di kedua-dua bandar itu ditemui banyak artifak dan rangka manusia yang menunjukkan bekas kejadian bencana pada sekitar tahun 2000 SM. Laut Mati merupakan pull-apart basin yang dibentuk oleh tarikan transtensional dua sesar mendatar mengiri (sinistral-transtensional duplex) Sesar Yudea dan Sesar Moab.

Sodom dan Gomora terletak di atas Sesar Moab. Laut Mati dicirikan oleh endapan elisional, kegempaan yang tinggi, fenomena diapir, gunung garam dan gunung lumpur, serta pengumpulan hidrokarbon (aspal dan bitumen) dengan kadar belerang tinggi.

Pembinasaan Sodom dan Gomora ditafsir berlaku melalui bencana geologi dengan urutan:

1. Pergerakan Sesar Moab
2. Gempa dengan magnitude 7,0 + yang menghancurkan kota-kota dan sekitarnya serta likuifaksi yang menenggelamkan sebahagian wilayah kota-kota,
3. Erupsi gunung garam dan gunung lumpur yang meletuskan halit, anhidrit, batu-batuan, lumpur, aspal, bitumen, dan belerang,
4. Kebakaran bandar-bandar dan sekitarnya kerana material hidrokarbon yang diletuskan terbakar sehingga menjadi hujan api dan belerang.

Bencana katastrofik ini telah meratakan Sodom dan Gomora dan menewaskan seluruh penduduknya kecuali Luth dan dua puterinya. Api dari langit yang menghujani Sodom dan Gomora bukan fenomena astroblem (seperti meteor), melainkan fenomena katastrofi (malapetaka) geologi berupa aspal dan bitumen yang terbakar serta belerang yang berasal dari letusan gunung garam dan gunung lumpur.

1 comments:

miZ d on August 12, 2012 at 9:51 PM said...

Walau Kitab suci tak pernah menyebutkan apa perbuatan mereka secara terperinci sehingga boleh bernasib seperti itu.>>> Mengikut terjemahan dalam Surah Hud dan Al-Hijr serta beberapa surah yang lain, jelas menunjukkan bahawa mereka (Kaum Nabi Luth) diazab oleh Yang Maha Pencipta akibat perilaku keji mereka (homoseksual). Hanya sekadar peringatan kepada yang lain. Mereka diazab dengan suara pekikan yang kuat menjelang subuh lantas menenggelamkan manusia-manusia yang menentang Nabi Luth dan mereka turut dihujani api dari tanah.. Nauzubillahiminzalik. semoga kita tergolong ke dalam golongan orang-orang yang beriman dan bersyukur.. Aamiin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template