Monday, June 13, 2011

Istimewa Di Hari Kiamat


HHRS 2.0 - Umat ​​Islam adalah umat yang Allah beri keistimewaan atas umat yang lain. Banyak kelebihan dan keistimewaan umat Islam yang disebutkan di dalam al-Quran mahupun sunnah Nabi. Di antara keistimewaan umat Islam adalah keistimewaan mereka pada hari kiamat, iaitu:

1. Putih Bersinar

Nabi bersabda, "Sesungguhnya umatku akan dipanggil pada Hari Kiamat dalam keadaan ghuran Muhajjalin (putih bersinar pada jidat, tangan dan kaki mereka) kerana bekas wudhu, barangsiapa di antara kamu yang ingin memanjangkan sinar putihnya maka lakukanlah." (Muttafaq 'alaihi)

2. Panjang Lehernya

Nabi bersabda, "Para muadzin adalah orang yang paling panjang lehernya nanti pada hari kiamat." (HR. Muslim)
Maksudnya tatkala manusia sudah berdesak-desakan dan ketika keringat-keringat manusia sudah membanjiri mereka, bahkan ada yang keringatnya setinggi mulutnya. Maka muadzin selamat dari semua itu kerana lehernya yang panjang. (Syarh Muslim: 4 / 333, karya An-Nawawi)

3. Mendapatkan Cahaya, Burhan dan Keselamatan

Nabi bersabda tentang solat, "Sesiapa yang menjaganya (solat), maka solat itu akan menjadi cahaya, burhan (bukti kebenaran) dan keselamatan baginya pada Hari Kiamat, dan sesiapa yang tidak menjaganya, maka tidak akan mendapatkan cahaya, burhan (bukti kebenaran) dan keselamatan. Dan kelak dia akan dikumpulkan pada Hari Kiamat bersama Qarun, Haman dan Ubay bin Kholaf. "(Shahihul Musnad).

4. Mendapatkan Cahaya Sempurna

Nabi bersabda, "Berikan khabar gembira dengan cahaya yang sempurna kepada orang yang berjalan dalam kegelapan malam menuju ke masjid." (Sahih Muslim)

5. Mendapat Naungan Allah

Nabi bersabda, "Ada tujuh golongan yang akan dinaungi oleh Allah di bawah naungan-Nya pada hari yang tidak ada naungan kecuali hanya naungan-Nya: Imam yang adil, Pemuda yang tumbuh dalam ibadah kepada Allah, Orang yang hatinya terpaut dengan masjid, Dua orang yang saling cinta kerana Allah berkumpul dan berpisah kerana-Nya, Orang yang diajak (serong) oleh wanita yang memiliki kedudukan lagi cantik lalu menjawab, 'Sesungguhnya aku takut kepada Allah', Orang yang bersedekah lalu ia menyembunyikannya sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya, dan Orang yang berzikir mengingati Allah dalam kesunyian lalu air matanya berlinang. "(Muttafaq 'alaihi)

6. Dinaungi Oleh sedekahnya

Nabi bersabda, "Setiap orang berada di bawah naungan sedekahnya hingga perkara di antara manusia diputuskan." (Shahih al-Matjar al-Rabih)

7. Dibalas Sesuai Amal

Nabi bersabda, "Sesiapa yang melepaskan satu kesulitan seorang mukmin dari kesulitan-kesulitan dunia, maka Allah akan melepaskan darinya kesulitan dari kesulitan-kesulitan Hari Kiamat. Sesiapa yang di dunia memudahkan orang yang sedang kesusahan, maka Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat. Sesiapa yang menutup aib seorang muslim di dunia, maka Allah akan menutup aibnya di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba-Nya, selagi hamba tersebut menolong saudaranya. "(HR. Muslim)

8. Di bawah Naungan Arsy

Nabi bersabda, "Sesiapa yang memberikan tempoh atau melepaskan orang yang kesulitan (berhutang), maka Allah akan menaunginya pada Hari Kiamat di bawah naungan Arsy-Nya, yang pada hari itu tidak ada naungan kecuali naungan-Nya." (HR. at-Tirmidzi dan ia berkata hadis Hasan Shahih)

9. Diberikan Rezeki dan Angin Surga

Nabi bersabda, "Ribath (berjaga di sempadan negeri kaum Muslimin di jalan Allah) satu bulan lebih baik daripada berpuasa selama satu tahun, sesiapa yang mati dalam keadaan melakukan ribath fi sabilillah, maka ia akan selamat dari ketakutan yang besar, akan diberikan makan dari rezeki -Nya dan angin dari syurga, serta akan mengalir untuknya pahala melakukan ribath hingga Allah Azza wa Jalla dibangkitkannya. "(Shahih al-Matjar al-Rabih)

10. Uban Bersinar

Nabi bersabda, "Barang siapa yang beruban dengan satu uban dalam Islam, maka dia akan mendapatkan cahaya pada Hari Kiamat." (Shahih al-Matjar al-Rabih).

11. Aroma misik dan Warna Za'faran

Nabi bersabda, "Siapa yang menderita satu luka di jalan Allah, maka dia akan datang pada Hari Kiamat dalam keadaan aromanya seperti aroma misik dan warnanya seperti za'faron, dia mendapatkan stempel syuhada ', dan sesiapa yang meminta mati syahid secara ikhlas, maka Allah akan memberikan kepadanya pahala syahid walaupun ia mati di atas pembaringannya. "(HR. Ibnu Hibban dan al-Hakim)

12. Enam Keistimewaan Syuhada '

Nabi bersabda, "Bagi orang yang mati syahid, maka ia mendapatkan enam perkara di sisi Allah," Diampuni sejak pertama kali darahnya mengalir, diperlihatkan tempat duduknya di dalam Syurga, diselamatkan dari azab kubur, aman dari ketakutan yang besar, diletakkan di atas kepalanya mahkota kebesaran di antaranya ada batu Yakut (jenis permata) yang lebih baik daripada dunia seisinya, dinikahkan dengan tujuh puluh dua isteri dari bidadari, dan dibenarkan memberi syafaat kepada tujuh puluh kerabatnya. "(HR. at-Tirmidzi, disahihkan al-Albani)

13. Dibebaskan dari Kesusahan Akhirat

Nabi bersabda, "Seorang muslim adalah saudara bagi muslim yang lain, tidak boleh menzaliminya, tidak boleh menyerahkannya (kepada musuh-ed), sesiapa yang memenuhi hajat saudaranya maka Allah akan memenuhi hajatnya, sesiapa yang melepaskan kesulitan seorang muslim maka Allah akan melepaskan dia dari kesulitan pada hari Kiamat, dan sesiapa yang menutup aib seorang muslim maka Allah akan menutup aibnya pada Hari Kiamat ". (Muttafaq 'alaih)

14. Pilih Baju Sendiri

Nabi bersabda, "Barangsiapa meninggalkan baju (atribut) kemewahan kerana tawadhu '(rendah hati) padahal dia mampu untuk itu, maka ia akan dipanggil oleh Allah di hadapan manusia sehingga ia memilih sendiri baju iman yang dia mahu untuk dia pakai." (Shahih al -Matjar al-Rabih)

15. Aman

Nabi bersabda dalam hadis Qudsi dari Allah berfirman, "Demi Kemuliaan-Ku, Aku tidak akan mengumpulkan pada hamba-Ku dua ketakutan dan dua keselamatan. Apabila dia takut kepada-Ku di dunia, maka Aku akan membuatnya aman pada hari Kiamat, dan jika dia merasa aman dari-Ku di dunia, maka Aku akan membuatnya ketakutan nanti pada Hari Kiamat. "(Shahih al-Matjar al-Rabih)

16. Berkah Do'a Setelah Mendengar Azan

Siapa yang mengucapkan ketika mendengar azan, "Ya Allah Tuhan pemilik panggilan yang sempurna ini, dan solat yang akan didirikan, berikan kepada Muhammad al-Wasilah dan al-Fadhil, dan berikan kepadanya kedudukan yang terpuji yang telah Engkau janjikan, maka dia berhak mendapatkan syafaatku pada hari Kiamat. "(HR. Muslim).

Demikian beberapa keistimewaan umat Islam pada hari Kiamat. Semoga bermanfaat. Wallahu a'lam bish shawab. (Kholif Mutaqin)
[Sumber: Brosur Dakwah "17 Sunnah Littamayyuz Yaumul Qiyamah", oleh Abdur Rahman al-Isa] (diterjemah dari alsofwah)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template