Friday, June 24, 2011

Asal usul kemunculan tentera Zionis (2)


Ketika Arahan Putih Kedua [1] diterbitkan pada tarikh 21 oktober 1930, yang merangkumi pasal-pasal pemindahan orang-orang Yahudi ke Palestin, maka pihak zionis memutuskan untuk menguatkan Haganah dan menggunakan beberapa cara untuk menghalang kedatangan yang tidak diingini dari warga Yahudi ke Palestin.
Namun siapa sangka, pada tahun 1931 Haganah pun berpecah. Hal ini terjadi menyusul pertikaian di tubuh dalaman mereka sendiri dan membentuk sebuah puak bernama Haganah B. Akan tetapi, pada tahun 1936 kumpulan "sempalan" ini kembali menyertai Haganah meski sebahagian lain menolak kembali dan lebih memilih membentuk kumpulan baru benama Irgun.

Walaupun Haganah dalam beberapa kes, mengeluarkan kenyataan yang mengutuk aksi Irgun, namun penjelasan-penjelasan telus para pemimpin organisasi ini khususnya, Menachem Begin dan tulisan-tulisannya, malah menyingkap koordinasi ketenteraan dua organisasi ini dalam pembahagian peranan dan tugas.

Haganah mempunyai banyak kerjasama dengan pasukan Ingris dalam meredam revolusi rakyat Palestin pada tahun 1929. Oleh kerana itu, kerajaan sementara Inggeris menugaskan salah seorang perwiranya untuk membentuk brigade-brigade Zionis demi memadamkan revolusi rakyat Palestin. Kerajaan sementara Inggeris juga memberi izin kepada Haganah untuk membentuk unit polis bernama Nou Therim. Unit ini sendiri terdiri dari 22 ribu askar yang dilengkapi senjata dan sarana tentera yang kiranya diperlukan.

Pada 1937, sebuah unit khas bernama Mossad Aleya Bet pun dibentuk oleh Haganah. Unit ini bertugas mengawasi operasi penyeludupan orang-orang Yahudi ke Palestin. Di masa itu pula, sebuah unit lain dengan nama laluan Richsen dibentuk untuk mendapatkan senajata. Dan masih di tahun yang sama, sebuah unit lagi diciptakan dengan nama shirot Yadiot atau Sha yang bertugas menjaga kepentingan intelejensi milisi Haganah.
Sebahagian besar operasi Aleya Bet dan Richsen dipikul oleh Haganah sendiri. Sedangkan Sha memainkan peranan penting dalam menjayakan jalannya berbagaioperasi ini. Sebagai contoh, Haganah memberikan maklumat tentang kiriman muatan senjata untuk pasukan Inggeris di Palestin. Dalam banyak kes, senjata-senjata ini malah jatuh di tangan Haganah sendiri.

Melalui perjanjian khas yang dibuat oleh Aleya Bet dengan pengurusan operasi khas Inggeris, dia mula mengatur operasi para penerjun payung Haganah di berbagai negara Balkan yang notabene dikuasai oleh Nazi.

Meskipun alasan rasmi dan tujuan yang diprogandakan daripada operasi-operasi ini semata-mata untuk menggalakkan warga Yahudi kawasan Balkan melawan Nazi, namun para penerjun payung Haganah sama sekali tidak menunjukkan aktiviti di bidang ini. Kegiatan mereka semata-mata difokuskan pada hubungan dengan organisasi-oraganisasi Zionis di kawasan itu, dengan tujuan menyelaraskan operasi pemindahan warga Yahudi ke Palestin. Hasilnya, dengan cara ini mereka berjaya memindahkan 10,000 orang Yahudi Balkan ke Palestin.

Dalam tahun-tahun pertama Perang Dunia II, kerajaan Inggeris meminta Haganah untuk bekerja sama kembali, kerana ketakutan akan serbuan Kekuatan Poros ke Afrika Utara. Setelah Erwin Rommel dikalahkan di El Alamein pada 1942, Inggeris menarik sokongannya terhadap Haganah. Pada tahun 1943, selepas permintaan dan rundingan yang lama, tentera Inggeris mengumumkan pendirian Brigade Yahudi. Ketika Yahudi Palestin dibenarkan mendaftarkan diri ke dalam tentera United sejak 1940, ini adalah pertama kalinya sebuah unit tentera khas Yahudi berperang di bawah bendera Yahudi. Brigade Yahudi terdiri daripada 5.000 tentera dan ditempatkan di Itali pada bulan September 1944.

Selanjutnya, operasi pengumpulan senjata secara illegal terus dilakukan Haganah hingga pada tahun 1948 di mana kemudian Negara Zionis Israel berdiri. Sebagai contoh ketika pasukan Inggeris berundur dari Palestin pada tahun 1947-1948, unit Sha memberikan maklumat tepat perihal masa tahap-tahap pengunduran diri mereka kepada Haganah.

Maklumat-infomasi ini membuat Haganah boleh menduduki tempat-tempat yang ditinggalkan pasukan Inggeris. Begitu tempat-tempat ini dikosongkan, dalam tempoh beberapa meni saja, Haganah berjaya memperoleh senjata-senajta mereka.

Hal ini terus berlanjutan sehingga ketika masa pendeklarasian penubuhan Israel pada 15 Mei 1948, Haganah telah sedemikian siap dari segala segi pasukan dan persenjataan. Maka itu tak hairan bahawa Haganah lah yang kemudian dibenarkan dari tadinya sebuah milisi Zionis lalu berubah secara rasmi menjadi tentera Israel.
Langkah ini tidak lain dilakukan oleh Ben Gurion perdana menteri dan menteri perthanan rejim Zionis pada masa itu. Begitu rejim zionis, dibentuk Ben Gurion akan mengeluarkan perintah agar Haganah dan Kumpulan-kumpulan tentera Zionis yang lain bergabung untuk menjadi tentera Israel.

Pada 28 Mei 1948, kurang dari 2 minggu selepas penubuhan negara Israel pada 15 Mei, kerajaan sementara merasmikan Pasukan Pertahanan Israel sebagai pengganti Haganah. Kerajaan juga tidak mengakui angkatan bersenjata selain daripada itu. Irgun melanggar keputusan ini yang kemudian melahirkan perselisihan antara Haganah dan Irgun. Perlahan-lahan Irgun meletakkan senjata dan Menachem Begin menukar milisinya menjadi sebuah parti politik yang bernama Herut. (Pz / bersambung)

Footnote:
[1] Buku Putih 1939, yang juga dikenali sebagai Arahan Putih MacDonald sesuai dengan nama Malcolm MacDonald, Menteri Negara Urusan Koloni United Kingdom yang memimpin penulisannya, adalah sebuah dokumen yang mengandungi dasar yang diterbitkan oleh kerajaan British di bawah Arthur Neville Chamberlain yang memutuskan untuk meninggalkan gagasan tentang pembahagian Palestin di bawah mandat British, dan sebaliknya membentuk Palestin yang merdeka yang diperintah bersama-sama oleh orang-orang Arab dan Yahudi.

1 comments:

Arif Zulhilmi Bin Abd Rahman on June 24, 2011 at 5:07 PM said...

Fuuhh... detail punya explanation. Ni mesti berbulan-bulan buat research dan homework.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template