Friday, May 6, 2011

Seorang lagi pemimpin Al-Qaeda terbunuh di Caucasus Chechnya

HHRS 2.0 - Pasukan keselamatan Rusia telah membunuh seorang pemimpin Al-Qaeda, yang juga mempunyai visa Pakistan di daerah bergolak, Caucasus, Wilayah Chechnya dalam sebuah operasi khusus.

Jawatankuasa Nasional Anti Keganasan Russia (NAC) dalam laporan mengatakan, Abdullah Kurd, pemimpin Al-Qaeda dan penyelaras senior keganasan antarabangsa tewas pada hari Rabu (4 / 5) di kawasan Kaukasus Utara.

Sebagaimana dilaporkan IRNA, dalam kenyataan itu disebutkan bahawa Abdullah Kurd, ahli sayap Arab rangkaian Al-Qaeda tewas dalam pertempuran di kawasan hutan perbukitan daerah Vedensky melalui sebuah operasi gabungan antara Pejabat Keselamatan Persekutuan (FSB) dan pasukan Kementerian Dalam Negeri Rusia.

Menurut NAC, Abdullah Kurd telah mengambil alih kepimpinan Al-Qaeda Caucasus setelah pendahulunya Moganned tewas. Ditambahkannya, berdasarkan data FSB, Kurd telah menyeberang ke Rusia pada tahun 1991 melalui lembah Pankisi di timur laut Georgia dan merupakan anggota kumpulan Arab di bawah pimpinan Khattab, Abu Walid dan Abu Khavs, yang tewas sebelum ini di tangan Pejabat Keselamatan Federal Rusia.

Kurd menyelaras kegiatan Al-Qaeda, yang merangkumi kawalan dan penyaluran kewangan yang berasal dari luar negeri untuk operasi keganasan di kawasan tersebut.

NAC menyatakan, Abdullah Kurd terlibat langsung dalam perancangan dan melakukan serangan keganasan besar serta pembunuhan warga awam yang tak berdosa dan penguatkuasaan undang-undang.(irib)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template