Friday, May 6, 2011

Foto terbaru Osama Laden terbunuh, dijual oleh perisik Pakistan kepada ReutersHHRS 2.0 - Mayat yang dipercayai jenazah Osama bin Ladin kembali beredar di dunia maya. Kali ini bersama tiga foto yang lain yang diduga pengawalnya beliau yang ada di tempat kejadian ketika penyerbuan.

Dalam foto yang tersebar tersebut, satu foto berupa foto close up wajah yang mirip dengan Osama Laden, dengan keadaan kepala yang hancur.

Sementara tiga foto yang lain, kelihatan tiga orang tergeletak di lantai dengan berlumuran darah. Tiga orang tersebut diduga sebagai pengawal Osama Laden.

Menurut maklumat, foto tersebut merupakan foto yang dibeli oleh agensi berita Reuters dari pihak perisikan Pakistan.

Ada juga yang mengatakan bahawa imej tersebut merupakan keluaran rasmi daripada kerajaan Amerika Syarikat. Namun hal tersebut bertentangan dengan apa yang dikatakan oleh Obama, bahawa AS menolak untuk menerbitkan foto Osama Laden.

Sampai saat ini, belum ada pengesahan tentang foto-foto yang beredar tersebut, baik yang membenarkan atau membantah. Namun Forum Syamikh al Islam menghimbau kepada kaum Muslimin untuk tidak mempercayai satu sumber pun dari orang kafir.


Kaum Muslimin juga dihimbau untuk tidak tergesa-gesa menuntut penjelasan rasmi dari Mujahidin. Kerana petinggi Mujahidin pasti harus mengira maslahat dan mudharat ketika mengeluarkan kenyataan. Boleh jadi ini adalah strategi Amerika untuk memancing reaksi para pimpinan Mujahidin.

Apapun yang terjadi, insya Allah tidak melemahkan semangat para Mujahidin. Bahkan, sepertinya, hidup atau mati, Osama Laden akan selalu menjadi masalah bagi Amerika Syarikat.

Dalam hidupnya, seruan untuk membela kaum Muslimin yang tertindas dan menghancurkan AS selalu digemakan. Membunuh beliau hanya akan menjadikan beliau pahlawan dan menambah kebencian kaum Muslimin terhadap Amerika, khususnya di daerah pendudukan dan para penyokong serta simpatisan Al Qaeda. Wallahua'lam. (fadly / arrahmah.com)


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template