Sunday, May 15, 2011

Empat ditangkap di protes anti-Lynas protest

Sekurang-kurangnya empat orang ditahan di Kuantan, Pahang hari ini dalam satu perhimpunan yang dianjurkan oleh gerakan anti Loji Advanced Material (LAMP) Lynas.

dap protest against lynas 150511 01Mereka yang menyertai protes tersebut berkumpul di depan pusat perkhidmatan DAP di Kuantan sekitar jam 11.30am. Tidak sampai 10 minit kemudiannya, anggota polis mula bertindak.

Setiausaha publisiti DAP Pahang, Chow Yu Hui dan setiausaha penganjur Lee Chin Chen serta Khor Huey Ying dan Thing Siew Shuen, dari ibu pejabat DAP, telah ditahan.

Permbinaan loji nadir bumi di Gebeng - beberapa 25km ke timur laut Kuantan- telah mencetuskan kemarahan umum yang bimbangkan potensi keracunan radioaktif dan kesannya terhadap masyarakat yang tinggal di sekitarnya.

Syarikat Australia itu dan kerajaan itu telah memberi jaminan yang operasi kilang itu hanya menghasilkan tahap radiasi yang amat rendah.

dap protest against lynas 150511 03Mereka juga berkata, projek tersebut berbeza dari kontroversi kilang nadir bumi yang dikendalikan oleh Mitsubishi Chemical di Bukit Merah, Perak, yang beroperasi pada tahun 1980-an dan 1990-an.

Bagaimanapun, penentang projek itu menegaskan kebimbangan mengenai keracunan radiasi tidak dapat dielakkan kerana setakat ini tidak ada pelan yang jelas, bagaimana dan di mana bahan buangan sisa kilang itu - dikatakan satu sumber utama radiasi - akan dibuang.

Agensi nuklear PBB - Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), - akan menubuhkan sebuah panel pakar untuk memberi nasihat mengenai potensi risiko radiasi dari kilang tersebut.

[Baca berita penuh]
0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template