Monday, May 9, 2011

AS penipu. Osama telah lama meninggal dunia - Iran

Image
HHRS 2.0 - Tewasnya musuh nombor satu AS oleh serbuan pasukan elit Navy SEAL baru-baru ini, dibantah oleh kementerian Perisikan Iran, Heidar Moslehi menyatakan, Iran mempunyai sumber maklumat yang boleh dipercayai bahawa pemimpin rangkaian pengganas AlQaeda, Osama bin Laden, telah lama meninggal kerana penyakit yang dideritanya .

Menurut laporan Press TV, hal itu dikemukakannya terakhir (8 / 5) di sela-sela sidang kabinet. Moslehi menyoal tuntutan Washington bahawa bin Laden tewas dalam serangan pasukan Amerika ke kompleks persembunyian bin Laden di Pakistan pada tarikh 1 Mei lalu.

Ditambahkannya, "Jika tentera AS dan aparat perisikan benar-benar telah menangkap atau membunuh bin Laden, mengapa mereka tidak menunjukkan jenazahnya dan mengapa mereka membuangnya ke laut?".

"Ketika kami menangkap [bekas pemimpin kumpulan pengganas Jundallah Abdul Malik] Rigi, kami menunjukkannya dan juga menayangkan wawancarany," ungkap Moslehi.

Dengan menerbitkan berita palsu seperti itu, Moslehi berpendapat bahawa Rumah Putih berusaha mempengaruhi gelombang kebangkitan rakyat di kawasan tersebut.

Moslehi mengatakan para pegawai AS sengaja menebar kempen pemberitaan bombastis bohong tersebut untuk mengalihkan perhatian rakyat AS dari masalah dalam negeri serta kerapuhan keadaan ekonomi negara mereka.

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, menyatakan bahawa Osama bin Laden tewas dalam serangan pasukan AS ke kompleks persembunyiannya di Pakistan pada 1 Mei.

Seorang pegawai AS kemudian menyatakan bahawa jenazah bin Laden ditanam mendadak di laut. Diklaimnya bahawa cara pengebumian seperti itu sesuai dengan ajaran Islam yang juga mensyaratkan pengebumian harus dilakukan dalam masa 24 jam selepas kematian.

Namun, cara pemakaman di laut tidak ada dalam Islam dan bahkan tidak ditentunkan tarikh masa untuk pengebumian jenazah.

Para pegawai AS juga mendakwa bahawa keputusan untuk menanam jenazah bin Laden di laut adalah kerana tidak ada negara yang akan bersedia menerima jenazah bin Laden. Namun Washington tidak memberikan keterangan soal negara mana yang telah dihubungi sekaitan masalah ini. (IRIB)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template