Thursday, April 14, 2011

Taib Mahmud jadi ‘ikon’ kegagalan SPRM
Kredibiliti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dikecam teruk apabila dua pegawai tertingginya terkial-kial semasa sidang akhbar mengenai kegagalannya bertindak terhadap Ketua Menteri Sarawak yang terkenal, Tan Sri Abdul Taib Mahmud.
Beliau menjadi perhatian ramai akhir-akhir ini kerana kerap mendapat liputan di internet mengenai kekayaan tidak terperi dan rampasan tanah besar-besaran, di mana banyak laporan telah dikemukakan kepada SPRM.
Di dalam sidang akhbar untuk mengemukakan laporan tahunan jawatankuasa aduan SPRM pada 31 Mac, kedua-dua ketua pesuruhjaya, Abu Kassim Mohamad dan pengerusi jawatankuasa Mohd Nor Abdullah telah bersemuka dengan wartawan mengenai sikap SPRM yang membisu seribu bahasa terhadap tuduhan yang sekian lama ke atas Ketua Menteri itu.
Manakala jawapan Abu Kassim bersifat mengelak, reaksi Mohd Nor pula sama sekali menjengkelkan. Pasangan ini telah menyampaikan mesej yang amat jelas: Ketua Menteri (KM) Taib Mahmud tidak boleh disentuh, jangan sesiapa berani mendesak kami lebih jauh!
Untuk pelbagai pertanyaan wartawan seperti apakah aduan orang ramai telah diterima, sama ada fail sudah dibuka, berapa banyak kes yang diterima, adakah sebarang tuduhan akan dikenakan, Abu Kassim hanya memberikan jawapan yang tidak relevan seperti:
“Kami harus menyiasat segala rasuah, kami tidak boleh menolak sebarang penyiasatan, berdiam diri bukan bererti tidak bertindak, dan lain-lain”.
Bilamana pertanyaan terus menerus diajukan, beliau akhirnya mengulangi seperti burung kakak tua bagi semua pertanyaan selanjutnya: “Apabila ada sebarang aduan, ia akan menyiasat”.
Mohd Nor mencelah untuk memberi amaran kepada para wartawan untuk berundur. Jelas sekali bermegah dengan pentauliahannya sebagai bekas hakim Mahkamah Rayuan, dia meminta wartawan agar tidak melanggar Akta Percetakan dan Penerbitan (PPPA), yang menetapkan bahawa berita hanya boleh diterbitkan jika ada alasan munasabah untuk dipercayai yang ianya benar.
Dia berkata: “Jika anda bertanya kepada saya sekiranya ada sebarang penyiasatan ke atas Ketua Menteri tersebut, anda mungkin telah melanggar akta tersebut, kerana anda sudah mempunyai pra-konsepsi terhadap rasuah KM tersebut.
Anda tidak boleh menanyakan hal itu. Anda tidak boleh memancing untuk sebarang bukti. Sudahkah anda menjalankan penyiasatan anda? Dapatkan kebenarannya dahulu, baru bertanya.”
Manakala perasaan takut Abu Kassim untuk menyentuh sesuatu yang berkaitan dengan Ketua Menteri itu hanya mengesahkan apa yang diketahui umum – yang SPRM benar-benar tidak berupaya untuk menangani sebarang kes rasuah yang berkaitan dengan orang berpengaruh dari Barisan Nasional, ugutan Mohd Nor yang mengancam dan bodoh terhadap media itulah yang telah menjengkelkan orang awam yang sebelum ini berpuas hati.
Mohd Nor bercakap seolah-olah kita semua jahil mengenai bukti rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menggunung oleh Taib Mahmud yang telah dibongkar dan disebarkan di internet. Bukti-bukti terhadapnya begitu meninggi dan terperinci sehinggakan mereka menjadikannya sebuah buku setebal dua inci yang telah diserahkan secara rasmi kepada SPRM. Dan laporan-laporan yang dikemukakan hampir satu tahun yang lalu hanya didiamkan oleh SPRM.
Antara laman web yang banyak mendedahkan kekayaan melampau Taib Mahmud
Laporan terhadap Taib kebanyakannya berasaskan laman sesawang Sarawak Report yang memperincikan kekayaan keluarga Taib yang berjumlah jutaan bilion ringgit dalam bentuk hartanah di luar negara, syarikat-syarikat di Malaysia dan bidang tanah yang luas di Sarawak.
Laman sesawang Sarawak Report memberikan butiran  mengkagumkan mengenai aset keluarga Taib, lengkap dengan bukti pemilikan yang diambil dari pendaftaran syarikat dan pendaftaran tanah. Mungkin butiran terperinci yang timbul sebagai bukti yang tak dapat dipertikaikan inilah yang telah menggentarkan SPRM, menyebabkan kedua-dua pegawai tertingginya untuk memalukan diri mereka di khalayak ramai.
Sebagai contoh dari sumber maklumat yang terdapat di Sarawak Report, laman sesawang itu baru-baru ini telah memuat naik keseluruhan pangkalan data Jabatan Tanah dan Survei Sarawak yang menunjukkan lebih dari seribu bidang tanah yang diperoleh dalam beberapa tahun lalu oleh negeri tersebut, kebanyakannya  diberikan kepada keluarga terdekat dan konco-konco Taib dengan premium yang amat murah.
Kebanyakan dari bidang tanah ini, yang berjumlah lebih daripada 1.5 juta hektar, adalah sebenarnya Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR), yang telah dirampas secara diam-diam dari penduduk pribumi, di mana aduan mengenainya mengakibatkan lebih dari 200 litigasi tanah. Beberapa kes yang telah didengar oleh mahkamah telah berakhir dengan berpihak kepada pemilik tanah pribumi, yang menunjukkan kesalahan undang-undang dalam perampasan tanah oleh Taib.
Sebagai bukti bahawa keluarga Taib merupakan penerima manfaat utama dari perampasan tanah haram ini, nama-nama 50 syarikat yang dipaparkan di Pendaftaran Tanah sebagai penerima asal bagi tanah dari negeri tersebut telah disenaraikan, dan masing-masing dikenal pasti sebagai ahli keluarga Taib.
Satu lagi berita buruk bagi ketua menteri yang dirundung masalah ini adalah pendedahan terkini mengenai senarai hitam 49 syarikat yang tersebar ke seluruh dunia, masing-masing dikaitkan dengan keluarga Taib.
Senarai ini, yang diumumkan oleh Bruno Manser Fund, NGO dari Switzerland yang berdedikasi terhadap perjuangan masyarakat pribumi Sarawak yang ditindas, menunjukkan 13 daripada syarikat tersebut bertempat di Malaysia, 10 di Australia, 9 di Kanada, 7 di Hong Kong, selebihnya di UK dan bahagian lain di dunia.
Apa yang menarik mengenai keseluruhan episod rasuah Taib ini adalah bahawa Taib sendiri tidak pernah benar-benar menyangkal kewujudan aset keluarganya yang luas.
Dalam sebuah wawancara semasa kempen siber dilancarkan olehnya baru-baru ini untuk menangkis pelbagai tuduhan, beliau mengaitkan kekayaan keluarganya dengan kebijaksanaan anak perempuannya, Jamilah, seorang pengusaha.
Taib menjelaskan bahawa ketika beliau meninggalkan kerajaan Persekutuan tiga dekad lalu, beliau telah memberikan sejumlah wang kepada Jamilah dari manfaat yang diperolehnya untuk memulakan perniagaan di Kanada.Berkat kepintarannya dalam perniagaan, perniagaannya telah berkembang menjadi sebuah empayar antarabangsa.
Sementara kita masih cuba berimaginasi mengenai bentuk kredibiliti yang boleh diberikan kepada cerita permulaan kekayaan Taib tersebut, jawapannya timbul sewaktu wawancara lain bersama Taib.
Untuk memperkuatkan kesahihan ceritanya, Taib menghuraikan lebih lanjut bahawa beliau tidak mempunyai pilihan selain melakukan perniagaan di luar negara 30 tahun yang lalu di mana anak-anaknya yang berpelajaran tinggi sedang menjalankan perniagaan.
Beliau berkata, “Saya tidak mahu konflik kepentingan menghantui saya sepanjang masa. Jika saya menjalankan perniagaan di dalam negara, orang akan berkata saya menggunakan pengaruh saya untuk memperkaya diri sendiri, jadi kami melakukannya di luar negara”.
Sememangnya itu satu pembohongan yang amat dahsyat! Siapa di Sarawak yang tidak tahu bahawa konglomerat CMS terbesar di negeri itu adalah kemegahan empayar perniagaan keluarga Taib yang mendapatkan kontrak terbaik dari negeri tersebut, yang menjelikkan komuniti perniagaan tempatan? Dengan pembohongan terang-terangan itu, kredibiliti apa yang boleh kita berikan kepada cerita kekayaan Taib yang kononnya dari titik peluhnya sendiri?
Berhadapan dengan bukti menggerunkan mengenai rasuah besar-besaran, pengerusi jawatankuasa aduan SPRM berani membuat ugutan undang-undang terhadap penanya yang ingin tahu, seolah-olah Taib Mahmud merupakan mangsa tuduhan yang meragukan!
Cerita Taib Mahmud hanyalah salah satu daripada banyak lagi skandal rasuah mega Barisan Nasional yang didiamkan oleh agensi penguat kuasa undang-undang, tidak kira SPRM, polis, peguam negara mahupun badan kehakiman.
Dan sandiwara terbaru oleh SPRM yang diperjelaskan di sini hanya mengesahkan bahawa tiada apa yang berubah walaupun menerusi reformasi yang digembar-gemburkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melalui pelbagai slogannya.

Bukan ikon tapi maskot SPRM.

6 comments:

Anonymous said...

Firman Allah: “Sesungguhnya orang yang paling baik yang kamu ambil untuk bekerja ialah yang kuat lagi amanah” (Surah al-Qasas:26).
• Jika kesemua calon mempunyai ciri-ciri kelayakan, maka kita hendaklah memilih calon yang paling berkesan untuk jawatan tersebut. Ini boleh dilihat kepada pelbagai faktor, seperti program dan manifesto partinya, kekuatan akar umbinya, ciri-ciri keistimewaan yang lain; seperti pengalaman, latar pendidikan, dan sebagainya. Inilah sikap Ulul Albab yang diajar oleh al-Quran, sentiasa memilih yang terbaik. Maka, setelah mengenali calon, mengenali hasrat sesebuah itu juga penting. Ini kerana, seseorang calon biasanya terikat dengan halatuju partinya.
• Jika kesemua calon didapati tidak mempunyai ciri-ciri yang layak untuk memegang kerusi tersebut, maka seorang muslim hendaklah memilih calon yang paling kurang mudarat atau bahayanya terhadap rakyat dan umat dibandingkan yang lain. Ini berasaskan kaedah syarak “Mudarat yang lebih besar dihilangkan dengan mudarat yang lebih ringan”, atau “Memilih bahaya yang paling ringan”. Kaedah ini dipakai apabila kita berhadapan dengan pilihan yang kesemua buruk, maka kita memilih apa yang mudarat atau bahayanya itu paling minima. Allah menyebut dalam al-Quran: (maksudnya) “Mereka bertanya kepadamu (Wahai Muhammad), mengenai (hukum) berperang dalam bulan yang dihormati (bulan haram); katakanlah: "Peperangan dalam bulan itu adalah berdosa besar, tetapi perbuatan menghalangi (orang-orang Islam) dari jalan Allah dan perbuatan kufur kepadaNya, dan juga perbuatan menyekat (orang-orang Islam) ke al-Masjid Al-Haraam, serta mengusir penduduknya dari situ, (semuanya itu) adalah lebih besar lagi dosanya di sisi Allah, dan (ingatlah), angkara fitnah (kerosakan) itu lebih besar (dosanya) daripada pembunuhan (semasa perang dalam bulan yang dihormati)…” (Surah al-Baqarah: 217).
Ayat ini menjelaskan memberitahu bahawa dosa-dosa itu walaupun besar, namun nilainya tidak sama. Ertinya, apabila bertembung kita memilih atau menentukan yang paling kurang bahaya atau mudaratnya supaya tindakan kita dapat meminimumkan bahaya.
• Menilai rekod, matlamat, manifesto dan juga apa yang tersurat dan tersirat di sebalik parti yang disertai oleh seseorang calon juga adalah penting. Ini kerana, biasanya –walaupun tidak semua- penyertaan individu ke dalam sesebuah pertubuhan mempunyai kaitan dengan kepercayaan dan nilai diri individu tersebut. Justeru, jika kita gagal mengetahui tentang latar calon, kita boleh menilai parti yang disertainya. Jika rekod parti itu buruk, maka kita hendaklah berpegang kepada ingatan Nabi s.a.w: “Orang mukmin tidak akan disengat dari satu lubang sebanyak dua kali” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Anonymous said...

KOTA BHARU: Lebih 300 peniaga Arked Lama Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) dekat sini pulang kecewa, apabila Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat, yang diharap mampu menyelesaikan kemelut berkaitan Bazar Tok Guru, tidak hadir pada sesi pertemuan antara peniaga dan pemimpin negeri, semalam.

Pengerusi Persatuan Peniaga Pasar Lama Arked MPKB, Ab Salim Ahmad, berkata tindakan kerajaan negeri itu membuktikan mereka terutama Nik Aziz sudah menutup pintu perbincangan bagi menyelesaikan masalah peniaga terbabit. Katanya, peniaga menagih janji dibuat Nik Aziz sebelum pilihan raya umum lalu, yang menjanjikan tempat berniaga selesa dan minta ia ditunaikan kerana janji itu keluar dari mulut seorang yang dianggap sebagai alim ulama serta dihormati masyarakat. “Persatuan sudah menghantar surat kepada Nik Aziz serta Exco kanannya supaya hadir ke Bazar Tok Guru hari ini bagi mengadakan pertemuan selain melihat sendiri keadaan ruang niaga di bazar berkenaan.

“Namun kami terasa amat kecewa, apabila Nik Aziz serta wakil kerajaan negeri tidak hadir, sekali gus membuktikan mereka sudah menutup pintu perbincangan bagi menyelesaikan kemelut bazar ini. Hanya Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri yang hadir.

“Keadaan ini membuktikan kerajaan negeri sudah menganaktirikan kami selain membuka sikap sebenar mereka iaitu susah untuk mengadakan perbincangan," katanya di sini, semalam.

Kemelut peniaga ini bermula apabila Bazar Tok Guru yang akan menempatkan mereka berniaga, tidak memenuhi spesifikasi sebagaimana yang dijanjikan, dengan ruang niaga yang sempit serta dijual pada harga tinggi.
Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri, Azmi Othman, berkata hasil siasatan didapati Bazar Tok Guru selamat untuk diduduki mengikut spesifikasi keselamatan kebakaran.

Katanya, laluan yang disediakan bagi membolehkan tugasan menyelamat sekiranya berlaku kebakaran serta kemudahan alat memadam kebakaran memenuhi Undang-Undang Kecil Bangunan Seragam 1984.

Anonymous said...

Soalan:Apakah hukum mengundi?
Jawapan:Pada asalnya hukum mengundi adalah fardhu kifayah.
Soalan:Bolehkah mengundi dihukum sebagai wajib?
Jawapan:Bergantung kepada situasi dan keadaan,ia boleh menjadi fardhu ‘ain ataupun wajib sekiranya untuk mempertahankan kepimpinan Islam seperti di Sarawak sekarang ini yang berasaskan kepada konsep perkongsian kuasa yang tidak menyalahi syariat Islam.
Soalan:Bagaimanakah ciri-ciri pemimpin yang patut dipilih sebagai umat Islam?
Jawapan:Patuh kepada agama, amanah dan bertanggungjawab kepada rakyat dan bukan bersandarkan unsur-unsur fitnah dan tohmhan semata-mata. Perlu juga dipertimbangkan terhadap jasa, perjuangan, perngorbanan yang telah dilaksanakan oleh seseorang calon itu terhadap pembangunan Sarawak.
Soalan:Sekiranya terdapat beberapa orang calon muslim yang bertanding di sesuatu kawasan,di atas parti politik yang berbeza, bagaimanakah kaedah Islam untuk menentukan calon yang layak menjadi pemimpin, berdasarkan akhlak individu atau prinsip parti?
Jawapan:Pilihlah pemimpin yang cenderung kepada agama dan dapat memberi faedah kepada masyarakat, dan ukurlah juga sejauh mana sumbangan calon-calon tersebut terhadap pembangunan ummah.
Berdasarkan realiti dan situasi politik di Sarawak dengan berpandukan perkongsian kuasa yang telah terbukti kejayaannya, maka pilihlah Parti yang kurang mendatangkan kemudharatan kepada umat Islam. Dan hindarilah mengundi calon parti mereka yang akan mendatangkan kemudharatan yang lebih besar terhadap pembangunan ummah dan memecah belahkan perpaduan masyarakat majmuk,khususnya di Sarawak.
Soalan:Sekiranya terdapat di kawasan kita calon-calon non muslim yang bertanding. Bagaimanakah untuk kita sebagai pengundi untuk memilih pemimpin?
Jawapan:Pilihlah calon non muslim yang lebih prihatin,bertanggungjawab dan lebih memberi manfaat kepada masyarakat Islam sebagaimana yang telah terbukti dalam memimpin negeri Sarawak selama ini yang berasaskan kepada perkongsian kuasa dan saling hormat-menghormati antara pelbagai kaum dan kepercayaan.

Soalan:Apakah kewajipan wakil rakyat(YB) muslim terhadap rakyat yang pelbagai agama dan kaum yang terletak di kawasan yang dimenanginya?
Jawapan:Islam menuntut agar keadilan dilaksanakan untuk semua tanpa pilih kasih, hatta terhadap mereka yang tidak menyokong(tidak mengundinya) sewaktu pilihan raya.Wujudkan keharmonian, saling hormat-menghormati dan maafkan semua orang yang menentang
Soalan:Apa hukumnya menyebarkan fitnah terhadap seseorang calon bagi mempengaruhi pengundi atau memperdayakan mereka yang tidak mengetahui keadaan yang sebenarnya.
Jawapan:Haram dan berdosa besar!
Bersambung.....

Anonymous said...

Sambungan....
Soalan:Adakah halal elaun@gaji seseorang wakil rakyat(YB) yang memenangi sesuatu pilihanraya disebabkannya melakukan penipuan dan menyebarkan fitnah terhadap lawannya?
Jawapan:Haram! Beliau adalah seorang yang fasiq dan tidak layak menjadi pemimpin.
Soalan:Adakah wajib seseorang calon itu menunaikan janji-janjinya semasa berkempen seandainya dia ditakdirkan sebagai pemenang?
Jawapan:Wajip ditunaikan jika dia memenangi pilihan raya tersebut, walaupun parti yang diwakilinya tidak menjadi pemerintah di negeri itu.Jika tidak ditunaikan maka beliau dikhuatiri menjadi munafik.(sesungguhnya orang-orang munafik itu dibuntut neraka jahanam).

Soalan:Apakah hukumnya mengingkari pemerintah?
Jawapan: “Adapun keluar dari ketaatan terhadap pemimpin (penguasa) serta memerangi (atau membangkang) mereka, maka hukumnya adalah haram menurut kesepakatan (ijma’) umat Islam, walaupun pemimpin tersebut bersifat zalim lagi fasiq.” (Perkataan Imam an-Nawawi, Syarah Shahih Muslim, 12/229. Turut disebutkan oleh al-Hafiz Ibnu Hajar dalam Fathul Bari)

Al-Hafiz Ibnu Hajar al-‘Asqalani rahimahullah menukil perkataan Ibnu Baththal dalam Fathul Bari,
“Telah berkata Ibnu Baththal dalam hadis yang menjadi hujjah untuk meninggalkan sikap keluar dari ketaatan kepada sultan (pemerintah) walaupun pemerintah tersebut seorang yang jahat, (katanya) “Para fuqaha’ telah bersepakat (ijma’) berkenaan kewajiban mentaati sultan (pemerintah) yang memiliki kuasa walaupun dia mendapat kuasa tersebut dengan cara rampasan atau pemberontakan (mutaghalib) dan berjihad bersama-samanya. Ini adalah kerana ketaatan kepadanya lebih baik dari keluar meninggalkan ketaatan kepadanya (dengan mengambil sikap membangkang atau memberontak), yang dengannya mampu memelihara darah dan menenangkan orang ramai (masyarakat). Tidak ada pengecualian dalam perkara ini, melainkan apabila sultan melakukan kekafiran yang nyata.”.” (Ibnu Hajar, Fathul Bari, 13/7)
Soalan:Dalam kontek Negeri Sarawak, jumlah umat Islam sekitar 25%(tidak ada mana-mana kaum boleh disifatkan sebagai majority:Iban;36%,Cina:32%).Apakah hukumnya individu atau parti yang memecahbelahkan perpaduan dan persaudaraan umat Sarawak yang sangat sedikit itu jika dibandingkan dengan jumlah keseluruhan penduduk Sarawak?

Jawapan:Haram, kerana jamaah dan ukhuwah Islamiah mengatasi segala kepentingan parti atau individu terutama sekali di kalangan umat Islam Sarawak yang begitu sedikit. Dan seandainya ditakdirkan umat Islam kehilangan kekuatan dan kuasa memerintah, maka mereka yang terlibat dan bersubahat mengkhianati kepimpinan Islam itu bukan sahaja haram malah berdosa besar!.

Semoga FAQ Pilihan Raya ini ada manfaatnya bagi mereka yang mahu berfikir untuk masa depan rakyat Sarawak.

UMAT ISLAM SARAWAK,RENUNG-RENUNGKANLAH!
JANGAN KERANA SEEKOR DUA NYAMUK YANG MENGHISAP DARAH SEMUA KELAMBU DIBAKAR....!!!!
YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIKENDUNG BERCICIRAN.....!!!

DR MUZZAKIR

Anonymous said...

KOTA BHARU 11 April - Bekalan air Kelantan yang sering menimbulkan rungutan dalam kalangan rakyat mendapat perhatian Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) apabila beberapa peserta membangkitkan isu itu dalam Dialog Suhakam Bersama Rakyat di sini, hari ini.
Pengerusi Suhakam, Tan Sri Hasmy Agam ketika menjawab soalan peserta berkata, kemudahan asas termasuk bekalan air adalah tanggungjawab kerajaan dan pihaknya akan melanjutkan masalah itut untuk dibincangkan.
Sebelum itu, seorang peserta mendakwa, dia bertindak memotong bekalan air ke rumahnya kerana setelah empat tahun membayar bil, tetapi tidak mendapat perkhidmatan sewajarnya.
"Saya kecewa kerana bekalan air sejak dahulu lagi bermasalah sehinggalah empat tahun lepas saya kembali semula ke negeri ini, masalah yang sama masih berulang.
"Saya malu apabila mendapati rakyat di negeri lain telah lama menikmati bekalan air secukupnya, tetapi saya hanya membayar bil air bertahun-tahun, tetapi air tidak naik ke atas rumah dua tingkat yang saya sewa," katanya.

Anonymous said...

SAPO GAMAKNYA YANG BUNUH PELAJAR UMOR 7 TAHUN KAT PERLIS TUUU, DARI PARTI MANO...GAK?

KEJE NYAA....GANAS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template