Tuesday, April 12, 2011

Saudi jadi pencacai Amerika guna kelengkapan AS serang rakyat Bahrain


HHRS 2.0 - Obama memutuskan untuk meneruskan penjualan senjata canggih ke Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu.

Timbalan Pengarah Badan Kerjasama Keselamatan Pentagon Pertahanan, Richard Genaille Isnin (11 / 4) mengatakan, Arab Saudi menggelontorkan anggaran sebanyak $ 60 bilion guna membeli 84 jet pejuang F-15, 190 helikopter dan pelbagai peluru berpandu, bom dan sistem penghantaran, serta kelengkapan tentera seperti sistem radar peringatan dari Amerika Syarikat. Demikian Bloomberg hari ini melaporkan.
Pegawai tinggi Pentagon ini menambah bahawa Emiriah Arab mengeluarkan $ 7 bilion untuk membeli sistem peluru berpandu THAAD.

Laporan itu datang menyusul campur tangan Riyadh dan Abu Dhabi dalam urusan dalaman Bahrain dengan mengerahkan pasukan tentera beserta tank dan senjata untuk membantu rejim Khalifa menumpaskan aksi protes damai rakyat anti-kerajaan.

"Saudi menggunakan peralatan ketenteraan buatan Amerika seperti kereta kebal dan helikopter Apache," kata seorang pemimpin pembangkang Bahrain, Saeed al-Shahabi kepada Press TV terakhir.

Sebelum itu, Presiden Barack Obama bercakap kepada media massa Amerika Syarikat untuk tidak meliput kejahatan rejim al-Khalifa terhadap rakyat Bahrain.

Abbas Imran, ahli organisasi hak asasi manusia Bahrain menyinggung usaha kekuatan arogan dunia untuk menutup-nutupi kejahatan rejim monarki Bahrain terhadap rakyatnya sendiri, seraya mengatakan, "Kini Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, mengarahkan media massa negaranya untuk sama sekali tidak meliput transformasi di Bahrain. "

Gelombang protes rakyat di Bahrain membuat AS kian bimbang. Apalagi AS mempunyai pengkalan tentera di Bahrain. Untuk itu, kerahan kapal induk Interprise yang mengangkut puluhan pesawat pejuang F-18 dan pesawat penangkal radar ke Manama semakin menunjukkan kebimbangan serius AS atas gejolak yang terjadi di Bahrain.

Pemantau HAM prihatin atas peningkatan angka melanggar hak asasi manusia yang dilakukan oleh rejim Bahrain terhadap warga negaranya sendiri.

Maryam al-Khawaja dari Pusat Hak Asasi Manusia Bahrain mengatakan kepada Press TV pada hari Sabtu bahawa pihak berkuasa Bahrain menahan hampir 800 penunjuk perasaan, termasuk sekurang-kurangnya 25 perempuan.

Organisasi pekerja PBB juga menyatakan prihatin atas penganiayaan massal terhadap kesatuan pekerja yang menggelar demonstrasi damai di Bahrain.(irib)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template