Sunday, April 3, 2011

Nuklear: Fukushima pecah rekod tahap bahaya Chernobyl


HHRS 2.0 - Bencana nuklear di loji kuasa Fukushima Jepun dinilai "jauh lebih parah dari krisis di Chernobyl" dan dijangka akan berakhir pada semakan yang digunakan untuk mengukur tahap bahaya insiden atom dalam skala antarabangsa. Hal itu dikemukakan seorang pakar nuklear Russia, Natalia Mironova, jurutera termodinamik terakhir (1 / 4).

Berita AFP melaporkan, Mironova menambah, "Chernobyl adalah letupan bom kotor. Bom kotor berikutnya adalah Fukushima dan kesannya jauh lebih besar di sektor ekonomi dan jiwa.

Krisis nuklear di reaktor Fukushima yang telah rosak masih belum dapat diselesaikan hingga hampir tiga minggu pasca bencana gempa bumi dan tsunami pada 11 Mac lalu.

Mironova mengatakan, krisis nuklear Jepun dijangka akan melebihi bencana yang terjadi di Chernobyl.

"Chernobyl berada di level tujuh dan hanya mempunyai satu reaktor serta berlangsung hanya dalam masa dua minggu. Kini kita menghadapi krisis (di Fukushima) selama tiga minggu dan ada empat reaktor yang kita tahu dalam situasi yang sangat berbahaya," kataya.

Insiden pada reaktor nuklear Chernobyl di Ukraine, yang ketika itu merupakan sebahagian daripada Kesatuan Soviet, dianggap sebagai bencana nuklear terburuk dalam sejarah dan hanya pada level tujuh. Insiden tersebut mengakibatkan pencemaran radiasi nuklear terhadap persekitaran dan ekskursi berkekuatan massif yang menghancurkan reaktor.
Bencana di Chernobyl pada 1986 menyebabkan kematian 4000 orang. (IRIB / MZ)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template