Wednesday, April 13, 2011

Kini tahap bencana nuklear tahap 7


HHRS 2.0 - Jepun menaikkan tahap krisis pada reaktor nuklearnya yang mengalami kerosakan sehingga setara dengan tahap bencana yang dialami dalam tragedi Chernobyl. Kenaikan tingkat krisis bencana nuklear ini ditandai dengan tersebarnya radiasi hingga ke udara, air minum, sayur-sayuran serta air laut.

Badan regulasi nuklear Jepun menetapkan tahap bencana nuklear dipertingkatkan dari 5 menjadi 7 atau tahap tertinggi skala antarabangsa yang diamati oleh Badan Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA). Ketetapan ini diambil selepas diadakan peninjauan terhadap kebocoran radiasi dari reaktor Dai-chi sejak reaktor ini tidak beroperasi pascaterjangan tsunami pada 11 Mac lalu.

Menurut IAEA, tahap bencana terbaru menandakan perluasan bencana dengan konsekuensi lebih besar dari tingkat sebelumnya dan merangkumi kesan kesihatan yang lebih luas. Namun, kerajaan Jepun setakat ini mengenyampingkan kesan kesihatan apapun akibat kebocoran radioaktif dari reaktor nuklear Fukushima.

Beberapa pegawai Jepun menekankan kebocoran itu hanya mencapai sepersepuluh dari radiasi yang tersebar di bencana Chernobyl. Namun, mereka menjelaskan kebocoran ini boleh melebihi pembebasan Chernobyl apabila krisis nuklear di Jepun ini berterusan.

"Kenaikan kadar bencana nuklear menekankan meluasnya bencana. Kami memohon maaf sebesar-besarnya kepada masyarakat yang menetap di sekitar kompleks reaktor nuklear mahupun masyarakat antarabangsa atas bencana serius ini," jelas Ketua Setiausaha Kabinet Jepun Yuki Edano kepada wartawan di Tokyo, Selasa (12 / 4 / 2011).

Ledakan sebuah reaktor nuklear di Chernobyl, Ukraine, pada 26 April 1986 menimbulkan awan radiasi di sebahagian besar belahan bumi sebelah utara. Zon yang terletak kira-kira 30 kilometer dari reaktor telah dinyatakan tidak dapat lagi menjadi tempat tinggal walaupun kenyataannya beberapa pekerja reaktor menetap di sana dalam masa tidak lama dan beratus-ratus penduduk kembali ke wilayah itu meskipun Kerajaan Ukraine mendesak warga untuk menjauhinya.

Badan Kesihatan Dunia, WHO, menerangkan sekitar 9.300 orang tewas akibat menghidap kanser yang diakibatkan oleh radiasi dalam bencana Chernobyl. Sementara beberapa kumpulan pecinta lingkungan, termasuk Greenpeace, menganggarkan jumlah itu 10 kali ganda lebih besar.(kompas)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template