Tuesday, April 5, 2011

12 fakta terkini krisis nuklear di JepunHHRS 2.0 - Berikut adalah perkembangan-perkembangan terkini pasca gempa bumi dan tsunami menghancurkan timur laut Jepun dan merosakkan penjanaan elektrik tenaga nuklear yang menyebabkan risiko kebocoran radiasi yang tak terkawal.

1 Anggaran kos kerosakan mencapai 300 bilion dollar AS, menjadikannya sebagai bencana alam yang paling mahal di dunia. Gempa Kobe tahun 1995 menelan kos 100 bilion dollar AS, sementara Badai Katrina pada tahun 2005 menyebabkan kerosakan bernilai 81 bilion dollar AS.

2 Jepun memberi amaran bahawa negeri itu memerlukan berbulan-bulan untuk menghentikan kebocoran radiasi dari reaktor.

3 Para jurutera mencampur serbuk gergaji dan akhbar dengan polimer dan semen untuk mencuba menutup retakan dalam lubang konkrit di reaktor no. 2 kompleks PLTN Fukushima Daiichi, di mana air radioaktif sudah merembes ke laut. Pembekal Tokyo Electric Power Co (TEPCO) mengatakan selama seminggu mereka menemukan retakan yang menggerakkan kegiatan 1000 millisievert radiasi pada setiap jam di dalam udara.

4 Majoriti pemilih dalam pengundi oleh sebuah surat khabar mengatakan sebuah koalisi akan lebih baik dalam mengatasi krisis dan usaha perbaikan pascagempa.

5 Sebuah survei bank sentral yang menggariskan keprihatinan atas kesan krisis, menunjukkan bahawa pengilang besar menganggarkan keadaan perniagaan memburuk secara signifikan dalam tiga bulan akan datang.

6 Para jurutera memeriksa alternatif-alternatif untuk mengepam air ke dalam reaktor untuk mendinginkan reaktor, termasuk sistem pendingin ruangan yang dibaiki, semburan batang bahan bakar dengan wap air atau memakai sistem pembersihan loji.

7 Tingkat radiasi di laut sekitar reaktor mencapai 4000 kali ambang normal.

8 TEPCO mengatakan akan memusnahkan sekurang-kurangnya empat reaktor walaupun reaktor-reaktor itu boleh dikendalikan, tetapi langkah ini boleh memakan masa bertahun-tahun atau berdekad-dekad.

9 Sebuah badan pengawas PBB telah mencadangkan pelebaran zon pengecualian sekitar stesen selepas radiasi diukur di sebuah desa 40 Km jauh melampaui kriteria untuk kawasan evakuasi.

10 Aktiviti perindustrian Jepun merosot ke tahap terendah dalam dua tahun terakhir, pada Mac lalu dan mencetak rekod kejatuhan bulan menyusul gempa dan tsunami yang menghentam rantai bekalan dan output.

11 12087 orang dipastikan tewas oleh Badan Polis Nasional Jepun, sementara 15552 lainnya hilang. Sebanyak 167700 rumah tanpa elektrik dan sekurang-kurangnya 200000 tanpa air bersih.12 Seorang pembantu Perdana Menteri Naoto Kan mengatakan keutamaan kerajaan adalah menghentikan kebocoran radiasi yang sangat dikhuatiri masyarakat dan menghalang usaha pendinginan panas pada batang bahan bakar nuklear. Dia mengatakan situasi sudah "agak stabil." (antara)0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template