Wednesday, March 30, 2011

Yakuza hulurkan bantuan


Gempa dan Tsunami serta disusuli bencana meledaknya reaktor nuklear Fukushima mengundang keprihatinan dunia serta bantuan berterusan dari berbagai pihak. Tidak terkecuali dari Yakuza, organisasi kejahatan di Negeri Matahari Terbit tersebut.

Yakuza dilaporkan telah menghantar bantuan berupa makanan, air, selimut, dan peralatan mandi dari Tokyo dan Kobe ke pusat evakuasi di timur laut Jepun, daerah yang paling parah mengalami kerosakan akibat gempa dan tsunami 11 Mac lalu.

Yakuza dikenali menghasilkan wang dari pemerasan, pornografi, perjudian, dan pelacuran. Namun, bencana yang memporak-perandakan Jepun memunculkan sisi lain Yakuza memberikan bantuan kepada mereka yang paling memerlukan.

Para ahli Yakuza sendiri selama ini dianggap orang buangan. "Yakuza diangap masyarakat buangan dari masyarakat," kata Manabu Miyazaki, penulis ratusan buku tentang Yakuza "Mereka hanya cuba untuk membantu orang lain yang berada dalam kesulitan," kata Miyazaki.

Namun ada sebahagian masyarakat Jepun menganggap Yakuza mempunyai motif tersembunyi dalam pemberian bantuan ini. "Jika mereka membantu warga, polis akan sukar menempatkan diri terhadap kumpulan itu," kata Tomohiko Suzuki, wartawan yang telah menulis beberapa buku tentang dunia bawah Jepun.

Salah satu bos Yakuza menolak kritikan tersebut. "Bantuan daripada kerajaan terlalu lama jadi penting untuk segera melakukannya sekarang," jelasnya.

Saat ini, Yakuza diperkirakan memiliki 80 ribu anggota di Jepun. Kumpulan Sumiyoshi-kai dan Inakawa-kai, merupakan kelompok Yakuza yang paling aktif dalam memberikan bantuan terhadap korban gempa-tsunami.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template