Sunday, March 27, 2011

Radiasi telah dikesan di Jerman


Pihak perlindungan radiasi Jerman pada Khamis mengatakan bahawa mereka menyemak adanya jejak pencemaran radioaktif dari Jepun, demikian dikabarkan harian Braunschweiger Zeitung.

"Pelepasan radiasi jumlah besar akan memburukkan keadaan di Jepun secara serius," kata Ketua Pihak Persekutuan Perlindungan Sinaran Jerman, Wolfram Koenig saat wawancara dengan harian tersebut seperti dilaporkan RIA Novosti-OANA.

"Namun di Eropah dan Jerman kami hanya boleh menyemak jejak radiasi," tambah Koenig.

Seorang pegawai Pemantau Persekitaran Rusia pada Rabu mengatakan bahawa zarah radioaktif dari loji kuasa tenaga nuklear di Fukushima yang rosak dapat menyebar ke seluruh dunia dalam beberapa pekan selanjutnya namun mereka tidak akan menjejaskan latar radiasi dan tidak mengancam kesihatan.

Pencemaran radioaktif di sekitar loji yang rosak teruk oleh beberapa siri letupan dalam beberapa hari selepas gempa bumi dan tsunami pada Jumat (11 / 3) masih pada tahap yang tinggi dengan kadar yodium radioaktif di dalam air laut melebihi 147 kali batas aman.

Pihak Jerman memerintahkan penamatan pengerjaan reaktor ke tujuh daripada 17 yang lain yang dimiliki negara itu, bagi pemeriksaan keselamatan selepas kemalangan di Jepun.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template