Tuesday, March 15, 2011

Radiasi sudah merebak ke Tokyo, 39 juta penduduh terancamSeperti mana bro TT kata, Malaysia perlu belajar dahulu bagaimana cara untuk menghasilkan pintu proton yang lebih baik adalah perlu untuk rejim BN jadikan tragedi di Jepun sebagai pengajaran. Pengajaran untuk cukung-cukung yang lapar mengejar keuntungan daripada keutamaan nyawa rakyat. Cukup lah rakyat sengsara dengan kilang-kilang yang sudah cukup mencemarkan alam sekitar. 

Rejim jangan bersikap angkuh dan sombong tentang isu keselamatan rakyat. Jangan fikir untung saja untuk membina loji janakuasa nuklear di negara ini. Selain Jepun, Perancis juga boleh dijadikan pengajaran. Secanggih mana pun reaktor mereka, seramai mana pun pakar mereka ada, kebocoran kecil tetap belaku di reaktor perancis. Pernah direkodkan terjadi 100 kebocoran kecil setahun di reaktor milik Perancis.
Pasca atomic bom ww2

Sairi Koga, petugas di Tokyo,dilaporkan dari laman Associated Press, Selasa, 15 Mac 2011, mengatakan ada aktiviti peningkatan radiasi di kota Tokyo yang berpenduduk 39 juta orang itu.

Tapi walaupun ia masih di paras normal, paras radiasi ini belum dianggap mengancam kesihatan penduduk. "Kami memantau aras radiasi lebih tinggi dari aras normal pada Selasa pagi di Tokyo. Tapi peringkat ini belum mempengaruhi terhadap tubuh manusia," ujarnya.

Penafian sebaik yang mungkin. Begini lah cara mereka bekerja untuk cukong. Aras rendah atau tinggi ia tetap radioaktif.

Tokyo terletak sekitar 250km sebelah barat daya dari lokasi bencana. Diramalkan, radiasi itu dibawa oleh angin yang bertiup dari utara ke selatan melalui Tokyo.

Kadar radiasi di udara meningkat pasca ledakan pada tiga reaktor nukliear di reaktor Dai-ichi, Fukushima. Di tempat tersebut, pendingin reaktor tidak berfungsi akibat tiada arus elektrik. Dikuatiri, bahan dalam reaktor akan meleleh dan dapat menyebarkan radiasi lebih besar lagi.

2 comments:

joecharlie on March 15, 2011 at 8:25 PM said...

Alhamdulilah DOA PECAH PEROT N.AJIS dimakbulkan tapi pecah perot bumi diJEPON pulak!!!maka badai TSUNAMI kekalahan demi kekalahan sudah mula melanda PAS hinggalah kePRU13 INSYALLAH dan tinggallah hamPAS SAHAJA!!!!!!!!

amirasyraf on March 16, 2011 at 8:46 PM said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template