Thursday, March 31, 2011

Malapetaka GeopolitikPENDERITAAN rakyat Jepun dalam sejarah moden memang tidak ada tandingannya dibandingkan bangsa lain. Bom atom yang digugurkan di Hiroshima dan Nagasaki dan menamatkan Perang Dunia II meninggalkan luka yang dalam tentang kekejaman perang menggunakan senjata pemusnah besar-besaran.

Memasuki dekad kedua abad ke-21, kembali bangsa Jepun ditimpa kemalangan melalui tiga bencana sekaligus, gempa bumi, tsunami, dan potensi terjadinya krisis nuklear akibat hancurnya pusat loji reaktor tenaga nuklear di Fukushima. Bencana berturutan ini juga belum pernah dialami oleh bangsa lain dalam sejarah peradabannya.

Kemalangan bencana Jepun sekali lagi menunjukkan malapetaka, semulajadi mahupun buatan manusia, secara langsung atau tidak berdampak drastik terhadap persekitaran dan kehidupan. Malapetaka Jepun 2011 menjelaskan faktor alam menjadi isu bagi kita semua dalam mengharungi globalisasi setara dengan tragedi lain seperti krisis kewangan, peperangan proksi, dan lain-lain.

Krisis nuklear dan kesannya menjadi pencetus trauma merujuk kepada bom atom di Hiroshima dan Nagasaki, pada saat tenaga nuklear menjadi renaissance pelbagai bangsa dunia sebagai sumber tenaga Hangat mencari alternatif tenaga boleh diperbaharui.

Krisis nuklear Fukushima menjadi faktor kebimbangan bagi kita semua tentang kesan bahaya dan ancaman tenaga nuklear. Ada beberapa pemikiran yang akan menentukan masa depan tenaga nuklear. Secara domestik, tenaga nuklear Jepun merangkumi 13.6 peratus keperluan bekalan tenaga dalam negeri, dan bersamaan dengan itu teknologi tenaga nuklear Jepun menjadi pusat penting pelbagai negara untuk dijadikan sebagai sumber tenaga.

Faktor penting lain adalah peranan Jepun sebagai pembuat, pelabur, dan juga timbang tara moral berkaitan dengan teknologi nuklear. Malapetaka Fukushima telah menjadi persoalan, apa yang akan terjadi dalam isu keperluan tenaga kita masa depan menggunakan tenaga nuklear?

Masalah yang lain adalah apa geopolitik jangka panjang akibat malapetaka Fukushima ini? Kerosakan loji tenaga nuklear Fukushima harus difahami tidak hanya sebagai persoalan Jepun, tetapi juga menjadi isu antarabangsa berkaitan persoalan menghadirkan tenaga boleh diperbaharui dan juga kesan radiasi akibat kebocoran yang ditimbulkan.

Dalam konteks ini kita menjadi mengerti kenapa Doktrin Natalegawa dalam tata hubungan antarabangsa tentang keseimbangan dinamik yang disampaikan Menteri Luar RI Marty Natalegawa dalam dimensi regionalisme dan multilateralisme menjadi penting. Malapetaka Fukushima dan gempa bumi Miyagi sekali lagi menegaskan betapa pentingnya keseimbangan dinamik ini dalam pelbagai konteks kehidupan.

Tidak ada spesies di dunia ini yang memberikan penekanan berlebihan terhadap persekitaran seperti yang dilakukan oleh manusia moden, negara yang pesat membangun seperti berlaku di China, India, Brazil, dan negara-negara lain yang memodernisasi diri secara cepat. Kesan kemanusiaan pada keseimbangan dunia akibat bencana merupakan warisan yang tidak boleh dijangka.

Malapetaka Fukushima menjadi faktor penting untuk mendorong terciptanya keseimbangan dinamik dan harus menjadi agenda penting dalam pertemuan Sidang Kemuncak Asia Timur di Indonesia tahun ini. Doktrin Natalegawa akan menjadi pemikiran penting untuk kembali mengkaji kedudukan kerja sama serantau dan global dalam konteks geopolitik dunia pada masa depan. Bencana alam dan buatan manusia adalah persoalan kita bersama.

Adakah kepentingan tanah jarang terhadap negara lebih penting daripada kepentingan rakyat dari segi keselamatan dan kesihatan? Jawapannya poket-poket cukong lebih penting. Rakyat pergi mampus lah. Rejim tak peduli pasal . Rejim cuma mahu UNDI.

Tanah jarang yang dicemari sisa radioaktif terbesar dunia. Ini satu rekod. Makcik felda perlu bangga. Tiada negara yang mahu membina kilang proses tanah jarang. Malaysia ada. Makcik felda perlu bangga.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template