Tuesday, March 29, 2011

Libya dibom dengan uranium

Barat dan Koalisi Serang Libya Gunakan Bom Uranium

Koalisi Anti Perang Inggeris mengatakan penggunaan bom dan peluru berpandu yang mengandungi uranium telah dijatuhkan perikatan tentera pimpinan AS di beberapa kota Libya.

Laporan baru-baru ini diterbitkan di halaman Koalisi mengatakan bahawa dalam masa 24 jam pertama dalam perang di Libya, puluhan bom dan peluru berpandu jelajah yang dilancarkan oleh pasukan AS, Inggeris, dan Perancis - semua dimuati dengan hulu ledak sisa buangan uranium (depleted Uranium - DU) .

Pesawat B-2 menjatuhkan empat puluh lima bom seberat2.000 pound di bandar-bandar penting Libya, tambahnya.

Peluru DU dianggap kontroversi kerana itu menimbulkan masalah kesihatan jangka panjang seperti kerosakan buah pinggang, kanser, gangguan kulit dan cacat genetik.

"Peluru berpandu berhulu ledak DU berpadanan dengan keterangan bom kotor dalam segala hal ... saya akan mengatakan bahawa itu adalah senjata yang sempurna untuk membunuh banyak orang," kata Marion Falk, ahli fizik kimia (Purnawirawan), dari Lawrence Livermore Lab di California.

Laporan ini muncul, sementara negara-negara Barat mendakwa bahawa operasi di Libya bertujuan untuk melindungi orang awam.

Pengarah Staf Gabungan tentera AS Bill Gortney mengatakan kepada wartawan pada briefing di Pentagon bahawa ia tidak mengetahui adanya penggunaan peluru uranium di Libya.

Libya mengatakan sekurang-kurangnya 114 orang - banyak dari mereka adalah warga awam - telah tewas dalam serangan udara yang dipimpin AS di negara itu.

"Kami kehilangan banyak nyawa, tentera dan awam," kata Juru Bicara kerajaan Libya Mussa Ibrahim di Tripoli.

Puluhan warga awam telah tewas di Libya sejak pasukan pimpinan Amerika melancarkan serangan udara dan laut di negara Afrika Utara.

Pasukan Libya juga telah menewaskan ribuan warga awam sejak revolusi bermula melawan Kolonel Gaddafi pada pertengahan Februari.

DU adalah produk sampah dari proses memperkaya bijih uranium. Ini digunakan dalam senjata nuklear dan reaktor. Kerana ia merupakan zat yang sangat berat, 1,7 kali lebih padat daripada logam, sangat dihargai oleh tentera kerana kemampuannya untuk memukul melewati kenderaan lapis baja dan bangunan.

Ketika senjata yang dibuat dengan hujung DU menyerang benda padat seperti sisi tangki, itu akan terus menembusi melaluinya, kemudian meletus menjadi awan wap pembakaran. Wap tersebut mengendap sebagai debu, yang tidak hanya beracun, tetapi juga radioaktif.

Sebuah peluru berpandu DU yang meledak dapat membakar hingga 10,000 darjah Celsius. Ketika menyerang sasaran, 30% fragmennya menjadi pecahan peluru. Sisanya 70% menguap menjadi tiga oksida yang sangat beracun, termasuk oksida uranium. Debu hitam ini tetap bergantung di udara dan, bergantung pada angin dan cuaca, boleh melakukan perjalanan jarak jauh.

Diameter partikelnya berukuran kurang dari 5 mikron sehingga mudah dihirup dan boleh tetap berada dalam paru-paru atau organ tubuh yang lain selama bertahun-tahun. DU yang mengendap di dalam tubuh boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, kanser paru-paru dan tulang, kelainan kulit, gangguan neurokognitif, kerosakan kromosom, sindrom defisiensi imun dan penyakit buah pinggang dan usus.

Wanita hamil yang terkena DU mungkin melahirkan bayi dengan kecacatan genetik. Setelah debu telah menguap, masalah tersebut masih belum akan pergi. Sebagai emitor zarah alpha, DU mempunyai masa hidup 4,5 bilion tahun.

William Den Haag mengatakan bahawa mereka di Libya "untuk melindungi orang awam dan kawasan berpenduduk awam".

Dalam 24 jam pertama Sekutu mengeluarkan £ 100 juta persenjataan bermuatan DU. Laporan pengawasan senjata Kesatuan Eropah mengatakan, negara anggota menerbitkan izin pada tahun 2009 untuk penjualan senjata bernilai £ 293.200.000 dan sistem senjata untuk Libya. Inggeris juga menerbitkan izin untuk jualan bernilai £ 21.700.000 persenjataan ke Libya dan juga dibayar oleh Kolonel Gadaffi untuk menghantar SAS untuk melatih Brigade 32.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template