Wednesday, March 30, 2011

FACEBOOK TOLAK PERMINTAAN ISRAEL HAPUS HALAMAN ANTI ZIONIS APCO

Facebook Tolak Permintaan Israel Hapus Halaman Anti Zionis

Facebook menolak permintaan Menteri Israel bahagian Diplomasi dan Yahudi Diaspora, Yuli Edelstein untuk menghapuskan laman kumpulan di Facebook "Third Palestinian Intifada". Laman di Facebook ini membuatkan Israel berang kerana bertujuan untuk menghalang dukungan gerakan Intifada ketiga di Palestin untuk melawan pendudukan Israel dan kembali ke tanah yang kini diduduki negara Zionis tersebut.

Pada masa ini, laman bersangkutan telah memiliki ratusan ribu fans. Menteri Informasi Israel, Yuli-Yoe Edelstein bahkan telah menulis surat kepada pengasas Facebook, Mark Zuckerberg untuk memintanya memadam laman ini.

Menurut Yoel, laman ini mempromosikan kekerasan dan menyuarakan pembunuhan pada orang Israel, dalam rangka membebaskan Baitulmuqaddis. Namun Facebook menolak permintaan sang menteri. Kumpulan Yahudi bernama Anti Defamation League pun melayangkan komplain rasmi pada Facebook.

"Kami kecewa Facebook menolak permintaan kami untuk memadamnya meski sudah jelas laman ini melanggar peraturan," ucap kumpulan itu, seperti dikutip dari Digital Journal, Selasa (29/3/2011).

Juru bicara Facebook menerangkan mengapa mereka menolak permintaan itu. "Meskipun beberapa komen dan kandungan mungkin membuat marah sesetengah orang, namun ini bukan alasan memadam perbincangan yang berlaku. Kami yakin user mampu mengekspresikan pendapat mereka dan kami tidak boleh memadam kandungan atau kumpulan atau laman yang menyuarakan tentang negara, agama, politik atau idea,"

Mereka yang menyertai dalam laman Facebook ini berasal dari berbagai bangsa dan latar belakang, bahkan sebahagian adalah orang Israel sendiri. Meski menolak memadamnya, pihak Facebook berjanji mengawasi kumpulan tersebut dan menghapuskan kandungan yang mempromosikan pembunuhan. Hal ini dilaporkan cukup memuaskan kerajaan Israel.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template