Thursday, March 17, 2011

Bandar tidak berpenghuni Chernobly

"Dalam hal berkaitan nuklear yang pasti: tidak ada perlindungan dalam tirai besi." surat di The Times Mei 3, 1986.

Sehingga kini bandar Chernobly ditinggalkan, ribuan rumah, ribuan hektar tanah, semua yang tinggal hampir sama seperti lebih 20 tahun yang lalu.

Bencana Chernobyl adalah 400 kali pencemaran radioaktif dari bom atom Hiroshima dan Nagasaki pada perang dunia ke-2.

Pada 26 April 1986 selepas tengah malam, tepatnya, pada 01:23 GMT berhampiran bandar Ukraine Chornobyl, letupan besar berlaku dijanakuasa tenaga nuklear.

Chernobyl terletak 80 batu sebelah utara-barat Kiev, ibukota dan bandar Ukraine Kesatuan Soviet ketiga terbesar.

Kemalangan reaktor nuklear terburuk yang pernah terjadi, radioaktif merebak ke negara jiran seperti Belarus, Poland dan republik-republik Baltic menuju Scandinavia.

Yang paling teruk terkena radiasi adalah republik Ukraine dan Belarus. Mereka menderita radiasi berskala besar. Kerosakan ekonomi yang besar. Selain udara yang tercemar merangkumi kawasan yang di Poland dan juga sebahagian Czechoslovakia, Hungary, Romania dan Yugoslavia dan negara-negara Eropah Barat.

Menurut laporan dari para saintis Soviet di First International Conference on Aspek Biologi dan Radiologi kemalangan Chernobyl (September 1990), tahap radisasi di zon lingkungan 10 km setinggi 4.81 GBq / m². Hutan Merah atau Red Forest terletak berhampiran dengan kompleks reaktor Chernobyl. Digelar Hutan Merah kerana selepas bencana hutan tersebut ia bertukar merah kesan radiasi yang sangat tinggi.

Lokasi Hutan Merah tetap menjadi salah satu daerah yang paling tercemar di dunia. Tidak diketahui apakah pencemaran radiasi akan mempunyai kesan buruk jangka panjang terhadap flora dan fauna di kawasan-kawasan ini. 

Tumbuhan dan haiwan mempunyai toleransi radiasi yang berbeza dan berubah-ubah secara signifikan dibandingkan dengan manusia. Beberapa burung mutasi yang dilaporkan dengan bulu ekor terbantut akibat kesan radiasi. Juga tumbuh-tumbuhan pelik tumbuh di kawasan itu akibat mutasi.

Bandar tidak berpenghuni

chernobyl photos

chernobyl photos

chernobyl photos

chernobyl photos

chernobyl photos

chernobyl photos

chernobyl photos

chernobyl photos

chernobyl photos

chernobyl photos

chernobyl photos

chernobyl photos

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template