Monday, February 21, 2011

Mubarak jatuh kerana rakyat tolak pilihanraya tipu

Bukan cara pilihan raya untuk rakyat Mesir menggulingkan rejim Mubarak. 30 tahun Mubarak menipu dalam pilihan raya.


Mubarak jatuh kerana rakyat tolak pilihanraya tipu
KOTA BHARU 20 Feb: Antara faktor penting kejatuhan regim Hosni Mubarak di Mesir adalah disebabkan penolakan rakyat terhadap pilihanraya-pilihanraya penuh penipuan.

Setiap kali pilihanraya, pihak pemerintah sentiasa mendapat kemenangan luarbiasa sedangkan hak sebenar rakyat dalam proses itu dinafikan.

Demikian dinyatakan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berucap di majlis makan malam anjuran Keadilan Kelantan di PUTIK kelmarin.

Meskipun dalam bentuk berbeza, keresahan rakyat berkait perkara yang sama di negara ini bukan sesuatu yang harus dipandang mudah.

Rakyat yang semakin sedar dan mengikuti secara dekat tuntutan rakan-rakan mereka di Asia Barat perlu menuntut hak supaya pihak pemerintah tidak terus menerus mempermainkan rakyat dengan pelbagai kesangsian dalam proses ini.

"Rakyat boleh terima siapa kalah, siapa menang tapi rakyat tidak harus kompromi jika terang-terang pilihanraya dikendalikan dengan cara tidak adil dan berat sebelah, kata Anwar.

Perbahasan berkaitan pelbagai kes meragukan dalam pilihanraya di negara ini memang telah berlanjutan setiap kali pilihanraya berjalan.

Dari perkara paling asas, daftar pemilih hingga soal hak semua calon di media dan sokongan berat sebelah jentera kerajaan kepada calon parti pemerintah terus menerus dipertikaikan.

Proses pendaftaran pengundi di negara ini amat aneh dan meragukan. Pendaftaran pengundi dijalankan oleh SPR melalui ejen badan itu sendiri atau melalui parti-parti politik.

Menurut SPR sendiri, begitu ramai rakyat tidak mendaftar. Manakala ramai yang terdaftar sebenarnya tinggal di kawasan lain.

Bila berlaku pilihanraya, jumlah mereka yang boleh mengundi amat kecil berbanding jumlah sebenar rakyat.

Sebahagian besar mereka yang ada dalam senarai di sesebuah lokasi pengundian pula datang dari kawasan lain, sama sekali tidak di kenali penduduk setempat.

Keadaan ini menimbulkan satu isu dipanggil "pengundi hantu" di mana setiap kali pilihanraya, terutama pilihanraya kecil menjadi gawat dan tegang.

Pada pilihanraya ke 12 lalu SPR dalam perundingan dengan sebuah badan yang menuntut pilihanraya adil, BERSIH, SPR bersetuju untuk menggunakan dakwat cat jari bagi mengurangkan keserahan pihak-pihak yang bertanding.

Malang dan mengejutkan, SPR membatalkan persetujuan ini di saat akhir selepas sejumlah besar perbelanjaan telah pun dibuat membeli dakwat dari negara asing.

Lebih besar dan mengelirukan ialah berkenaan hak semua calon untuk berkempen dalam media massa milik kerjaan atau pihak lain yang dilesenkan.

Calon-calon yang dikemukakan parti pemerintah akan diberi ruang tanpa batas dalam semua media sedangkan calon-calon lain seperti tidak bertanding atau "pengacau" kalau liputan media sama diperhati.

Lebih teruk ialah penggunaan wang rakyat melalui egensi-agensi yang dibiayai rakyat dalam menyokong calon-calon yang sebakul dengan pemerintah.

Dalam kes terbaru di plihanraya kecil DUN Tenang baru-baru ini adalah satu contoh malapetaka kepada demokrasi. Sejak Awal lagi secara terbuka jabatan pelajaran Johor, di peringkat negeri mahupun peringkat daerah Labis bekerja lebih keras dari jentera parti Umno dalam menyokong calon Barisan Nasional.

Sepanjang kempen, tidak perlu diceritakan lagi bagaimana pelbagai agensi diperalat secara bogel memihak calon parti kerajaan. Lebih mengejutkan kali ini jetolak celorong celoreng (milik tentera) turut datang membaiki longkang di kampung yang terlibat dengan pengundian.

Ini semua hanya yang jelas dilakukan dan boleh dilihat semua orang. Ramai yang bercerita tentang pelbagai pelbagai sogokan dalam gelap yang dilakukan. Inilah mungkin sebab dalam pilihanraya kecil, parti kerajaan enggan meletakkan calon wanita walaupun begitu serius di desak.

Seperti kata Anwar, kalau benar negara ini mahu muncul sebagai negara dan bangsa bermaruah, semua ini mesti dihapuskan. Kalah menang adat pertandingan, tapi kalau terang-terang padang senget sebelah, mana ada pasukan yang boleh berkompromi.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template