Monday, January 17, 2011

SPR Perosak Demokrasi

Dipetik dari protokol ke-10 Zionis. Yahudi akan membawa masuk racun 'Liberalisma' ke dalam negara-negara yang bukan Yahudi supaya menggugat kestabilan politik. Pilihanraya diatur supaya boleh memberi kemenangan kepada pemimpin-pemimpin yang dapat bertugas sebagai agen yahudi dalam melaksanakan rancangan rancangan Yahudi.

Proksi: SPR diminta jangan bantutkan lagi demokrasi

KOTA BHARU, 17 Jan: Berikutan cadangan undi proksi, Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) semakin dilihat membantutkan proses demokrasi di negara ini, malah ianya tidak standing dengan kematangan rakyat yang bijak memilih.

Pengerusi Jawatankuasa Forum Bersih 2.0, Dr Abdul Halim Yusof, pada sidang medianya berkata, SPR kini semakin keluar dari prinsip serta ruang lingkup tanggungjawabnya.

“SPR dengan jelas dilihat sebagai alat kerajaan untuk meneruskan hasrat sebagai pemerintah, walaupun asas demokrasi telah ditelanjangkan.

“Saya mewakili gabungan ngo Kelantan rasa kesal engan kenyataan Pengerusi SPR kelmarin yang mengatakan pihaknya sedang mengkaji sistem
undi proksi bagi membolehkan seseorang pemilih boleh mewakilkan mana-mana individu yang layak pada hari pengundian,”ujarnya.

Menurutnya, cadangan itu menggambarkan SPR telah memekakkan teliga dan memejamkan mata terhadap tuntutan yang telah dicadangkan oleh pelbagai pihak yang juga diamalkan di peringkat antarabangsa.

Katanya, rakyat sudah menolak undi pos dan menuntut penggunaan dakwat kekal untuk mengelakkan dari pengundian berganda.

“Kini SPR cadangkan pula undi proksi yang miripnya lebih kurang undi pos, sama saja yang akan memberi manfaat besar pada kerajaan pemerintah hari ini,”ujarnya lagi.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan SPR agar tidak terus bermain silap mata serta memperbodohkan rakyat.

Tegasnya, rakyat kini sudah pandai menilai.

Semalam SPR mengemukakan cadangan untuk memperkenalkan sistem undi proksi bagi membolehkan seseorang pemilih boleh mewakilkan pihak lain untuk mengundi bagi pihaknya yang mendedahkan kepada segala kemungkinan penyelewengan dan salah guna.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template