Sunday, January 16, 2011

Selalu nak ikut cakap cukong

Tiada ruang untuk sebarang kesilapan menguruskan tenaga nuklear kerana risikonya terlalu tinggi. Kecekapan peralatan dapat ditingkatkan 100 peratus tetapi adalah mustahil untuk mendapatkan kecekapan manusia yang seratus peratus sempurna. Memantau 40,000 injap yang yang mengawal operasi di loji nuklear berbanding dengan 4,000 sahaja di loji minyak.


Masih ingat tragedi percemaran radiasi kilang ARE (Asian Rare Earth) berlaku adalah di Bukit Merah akibat pengendalian yang tidak betul di mana komuniti Kampung Bukit Merah yang terjejas oleh radiasi daripada pembuangan sisa yang tidak sempurna. Cukong2 lapar apa peduli.


Ini projek berbillion. Cukong2 lapar. Projek adalah perlu. Tak ada projek tak ada duit. Cukong2 lapar ini fikirkan harga arang batu tinggi, tinggi dan tinggi. Cukong2 lapar ini lebih membimbangkan kenaikkan harga arang batu daripada kebimbangan risiko yang akan menimpa pada rakyat sekiranya loji nuklear dibina.Tenaga nuklear wajar, kata ketua TNB
Banjir yang melanda Australia sekarang ini menaikkan harga arang batu dan ini mewajarkan Malaysia menimbangkan secara serius tenaga nuklear bagi menjana elektrik, kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Bhd (TNB) Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh.

tenaga nasional tariff hike pc 050608 che khalib2"Disebabkan kekurangan gas dalam negara, kita mempelbagaikan penjanaan elektrik kita untuk termasuk arang batu. 

"Kini dengan keadaan cuaca yang buruk di Australia dan Kalimantan, serta cuaca sejuk di hemisfera Utara, permintaan bagi arang batu tiba-tiba melonjak tetapi bekalannya terhad. baca lagi

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template